Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Els peixos blaus que no poden faltar al cistell

Aquests peixos cada vegada són més populars, i és que no es poden ignorar tots els beneficis que aporten al nostre cos!

CUINA.CAT

23/07/2019

El peix blau és un dels aliments més saludables que existeixen. Són menys sedentaris que els peixos blancs, cosa que fa que generin més greix per necessitat. Tot i així, aquest greix és molt beneficiós per al nostre cos, ja que aporta els nutrients necessaris per arribar a la sacietat i, a més, ajuda al correcte funcionament de les hormones implicades en la pèrdua de greix corporal. Per altra banda, contenen molt omega-3, cosa que s'ha demostrat en diversos estudis que prevé problemes cardiovasculars. Al mercat podem trobar moltes varietats de peix blau, aquí us expliquem quines són i per què han de ser al vostre cistell!

01 Peix emperador

Peix emperador

Peix emperador

El peix emperador és un peix elegant, ja que neda molt i, per tant, es manté contínuament en moviment. No destaca, precisament, pel seu contingut en proteïnes, encara que són considerades d'alt valor biològic perquè inclouen tots els aminoàcids essencials. Té un nivell moderat de vitamines, tot i que s'ha d'assenyalar que és ric en vitamina A, que contribueix al manteniment, creixement i reparació de les mucoses, pell i altres teixits del cos.

A l'hora d'escollir un exemplar de peix emperador al mercat, s'ha de tenir en compte l'estat de la seva pell, que ha de ser brillant i humida. Com que es tracta d'un peix semigras, es pot cuinar de manera senzilla sense afegir-hi molts greixos o salses. Admet coccions com a la graella, a la planxa o al forn.

02 Salmó

Salmó

Salmó

Si el salmó s'ha guanyat una reputació mundial és, precisament, per ser un dels aliments més saludables. És una excel·lent font de proteïnes, vitamines, omega-3 i minerals com el magnesi, a més de destacar per ser ric en calci. Totes aquestes característiques les comparteix en major o menor mesura amb altres peixos de la família dels blaus, però el salmó és un dels peixos més complets en aquesta varietat de beneficis.

És un peix lleuger, saludable i boníssim, raons per les quals és molt utilitzat a la cuina. Es recomana, però, preparar-lo a la planxa, escalfar-lo o rostir-lo, sempre evitant fregir-lo, ja que les coccions llargues provoquen la pèrdua de les propietats i beneficis del mateix peix.

03 Sardines

Sardines

Sardina

La sardina és un dels peixos més populars al país, ja que tenim desenes de receptes en les quals s'utilitzen com a ingredient principal. Els nutrients que més destaquen a les sardines, a més dels àcids grassos omega-3, són les vitamines i els minerals com el fòsfor, iode, ferro i magnesi. També s'afirma que una ració de sardines gairebé cobreix el 100% dels objectius nutricionals recomanats per la ingesta diària de la població.

Tot i que podem trobar sardines al mercat durant tot l'any, la seva temporada va des del juliol fins al novembre. Per altra banda, admeten molts tipus de preparacions culinàries, encara que s'ha de tenir en compte que poden deixar molta olor a la cuina segons el mètode de cocció que vulguem emprar.

04 Sorell

Sorell

Sorell

No és un peix que tingui una gran quantitat de nutrients, però el sorell destaca més aviat pel seu alt contingut en proteïnes. Aquesta característica el transforma en un aliment ideal per als esportistes, ja que permet la recuperació muscular. Per altra banda, també s'ha d'assenyalar els seus alts nivells de potassi, necessari per al funcionament del sistema nerviós. 

L'època ideal per menjar sorell és entre l'abril i l'octubre. Es tracta d'un peix amb una textura molt suau, de manera que és perfecte per preparar en coccions com al forn, a la planxa o en guisats. No obstant això, s'ha de tenir compte en el moment de netejar-lo i treure-li les escames, ja que té un fibló verinós.

05 Verat

Verat

Verat

El verat, com la resta de peixos blaus, destaca pels seus nivells d'àcids grassos omega-3, que aporten molts beneficis a l'organisme. No obstant això, també s'ha d'assenyalar el seu alt contingut en vitamines, sobretot les del grup B, que supera les quantitats presents a carns i ous. Altres tipus de vitamines que es troben en aquest peix, per una banda, contribueixen al manteniment, creixement i reparació de mucoses, mentre que d'altres tenen efectes antioxidants.

Té una carn blanca deliciosa i és molt versàtil a la cuina, apte per fer en diferents preparacions com en guisats, amb ceba, en escabetx o al forn. Es desaconsella en casos de gota o hiperuricèmia, pels seus nivells alts en purines.

06 Tonyina

Tonyina

Tonyina

La tonyina és un peix molt conegut mundialment, essent especialment consumit a la cuina asiàtica. Aporta molts beneficis al cos, entre els quals destaca que disminueix el colesterol i triglicèrids; contribueix al bon funcionament del sistema nerviós; prevé i combat l'anèmia, i ajuda a mantenir la salut dels nostres ossos.

Malgrat això, és un peix que es troba al punt de mira, ja que, amb els anys, pot acumular grans quantitats de mercuri. Per tant, es recomana no menjar-ne moltes vegades a la setmana i pot tenir efectes negatius en dones embarassades i nens petits en desenvolupament.

07 Bonítol

Bonítol

Bonítol

L'estiu és l'època ideal per comprar bonítol, ja que només el trobarem al mercat des de juny fins a octubre. A més dels esmentats àcids grassos omega-3 característics de la família dels peixos blaus, conté vitamines importants per a l'organisme i minerals essencials com el potassi, el fòsfor, el magnesi, el iode i el ferro. Per altra banda, també protegeix els ossos, les dents, millora la immunitat i té un efecte laxant suau.

Per aprofitar tots els beneficis del peix, la millor manera de menjar-lo és fresc o en conserva. La seva carn és molt saborosa, però és possible que, a l'hora de cuinar-lo, quedi sec. Per resoldre això, es recomana preparar-lo amb tomàquet, marinat, a la graella o amb ceba per tal que quedi sucós.

08 Anxoves

Anxoves

Anxoves

Molt consumides al nostre país, les anxoves també es troben al grup de peixos blaus. Malgrat que té una menor quantitat d'omega-3, comparada amb altres exemplars de la família dels peixos blaus, té altres característiques que les fan necessàries a la nostra dieta. És una font de proteïnes d'alt valor biològic i destaca la presència de vitamines, minerals, seleni, fòsfor, potassi i ferro.

Avui dia les podem trobar al mercat de diferents maneres: fresques, en conserva i en vinagre o oli. El seu gust és potent, de manera que és ideal per donar un sabor fort a plats més lleugers i suaus com les amanides.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: