Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Peixos poc coneguts, barats i bons

Hi ha vida més enllà de la tonyina, el salmó i el lluç, peix i marisc a bon preu però de molt bona qualitat

16/08/2018

Cal anar al mercat de manera assídua i sense una idea prefixada; fixar-se en la parada i preguntar-se 'què és el que tenim fresc avui i a bon preu?'; aprendre poc a poc, que el peix té temporades i en el seu millor moment és més bo i més barat; detectar la presa i pensar 'què puc fer amb això?'. El peix és com el porc. De les espines en podeu fer un brou, els caps poden anar al fumet, però també dins d'un suquet o fer-los al forn o a la brasa. Aquesta actitut requereix dedicació, no només a la cuina, sinó al mercat. Com més sovint hi aneu, més pràctica i coneixement adquirireu i més bona relació amb els peixaters generareu.

01 Bròtola

Bròtola AJJ Estudi

Bròtola

('Phycis blennoides'). També se'n diu mòllera de fang i té un gust molt suau. Podeu coure-la a la cassola o arrebossar-la amb farina i fregir-la.

02 Moll

Moll AJJ Estudi

Moll

('Mullus surmuletus'). Poc calòric i ric en proteïnes, el moll de roca (o roger) s'acostuma a fregir o a coure a la brasa. També el podeu fer al forn, però és millor que no els guiseu.

03 Variada

Variada AJJ Estudi

Variada

('Diplodus vulgaris'). De la família del sard, aquest peix el podeu guisar -amb una picada- o coure al forn- feu-lo a la sal, com si fos una orada!-. És ric en minerals i té poc greix.

04 Lluerna

Lluerna AJJ Estudi

Lluerna

('Trigla lucerna'). És un peix de roca que no hauria de faltar a la cuina si voleu fer un suquet de peix. També el podeu coure a la planxa: descobrireu que és boníssim.

05 Garneu

Garneu AJJ Estudi

Garneu

('Trigla iyra'). Per aprofitar-ne la carn us caldrà paciència, ja que té moltes espines, però així descobrireu que és un peix molt saborós. Si no, incorporeu-lo a un ranxo mariner o a un romesco.

06 Pagell

Pagell AJJ Estudi

Pagell

('Pagellus erythrinus'). La millor manera de gaudir d'aquest peix ric en minerals i vitamines és coure'l al forn. Si l'acompanyeu amb una picada, n'aprofitareu més el gust.

07 Canana

Canana AJJ Estudi

Canana

('Tdarodes sagittatus'). Alguns la consideren la germana pobra del calamar, però no us deixeu enganyar: farcida, amb arròs, a la romana o amb ceba és una gran opció!

08 Sorell

Sorell AJJ Estudi

Sorell

('Trachurus trachurus'). No el deixeu escapar: és boníssim i té tots els beneficis del peix blau. El podeu escabetxar o fer-lo a la brasa, com les sardines. 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 281

TOT EL SABOR DE L'ESTIU!

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Maria Solivellas

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: