Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

'Emboscades. Dones i bosc', al Palau Robert

Una proposta expositiva del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per visibilitzar el paper de les dones en la gestió dels boscos del país

L'exposició es pot veure fins al 14 d'abril als Jardins del Palau Robert

L'exposició es pot veure fins al 14 d'abril als Jardins del Palau Robert

Les dones tenen un paper clau en la gestió dels boscos: perquè fan molta feina encara que no es visibilitzi i perquè aporten una manera de treballar necessària i que posa èmfasi en aspectes que fins ara no s'han tingut en compte, diferents als tradicionals. Per tant, cal visibilitzar-ho, reivindicar-ho, celebrar-ho i denunciar totes les barreres encara existents. Només un món forestal basat en la igualtat entre dones i homes serà capaç d'assolir els reptes que ens planteja el futur.

És per això que el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant la Direcció General de Boscos i Gestió del Medi, amb la col·laboració de la Direcció General de Difusió ha posat en marxa l'exposició Emboscades. Dones i bosc, que ha rebut el suport i l'assessorament de l'Institut Català de les Dones i que es podrà veure al Jardí del Palau Robert fins al 14 d'abril.

Sota la direcció d'Anna Sanitjas Olea, i amb fotografies i audiovisuals de Michele Curel, coordinació i continguts  d'Ana Villagordo Vegara i museografia de La Page Original S.L., Emboscades. Dones i bosc pretén visibilitzar el paper de les dones en la gestió dels boscos del nostre país.

IMG 7785

Les dades parlen per si mateixes

La gestió forestal i la majoria de professions associades a l'entorn rural són molt desconegudes per a les persones del món urbà, tot i ser imprescindibles. Els reptes ambientals, econòmics i socials són immensos i els sistemes naturals són els grans perjudicats, però també és on cal centrar la cerca de solucions. Entendre això és clau per valorar els nostres boscos i apropar-nos-hi d'una altra manera.

De fet, un 64% de Catalunya és bosc i, d'aquesta superfície forestal, un 75% és de propietat privada, mentre que un 25% és pública. Segons dades de l'any 2020, del total de propietaris forestals, un 32% són dones i, en règim de copropietat, aquest percentatge arriba al 45%. (Dades del Centre de la Propietat Forestal, 2022). I, tot i això, poques dones es dediquen a treballs d'explotació forestal: només al voltant del 7% d'operadors de maquinària, peons forestals i de caça i treballadors de tractament de fusta són dones. En feines més lligades a l'enginyeria, la representativitat femenina és cada cop més gran, al voltant d'un 48%. (Dades de l'Idescat i de l'Observatori del Treball i Model Productiu, 2022), i, malgrat que en recerca hi ha un 50% de dones investigadores, en les categories d'investigador/a sènior tan sols les trobem representades en un 25% (Dades del Pla d'Igualtat del CREAF i del CTFC, 2020).

Per tot això, el món forestal té un sostre de vidre que cal superar, ja que la representativitat de la dona es limita al 23% en càrrecs de responsabilitat i al 6% en càrrecs de gerència o d'alta direcció. A la resta de sectors del món empresarial català, aquestes dades se situen en un 40% i un 22%, respectivament. (Dades de l'Observatori Dona, Empresa i Economia, 2019).

Emboscades 2

Una mirada compartida

L'exposició Emboscades. Dones i bosc convida a explorar i endinsar-se (emboscar-se) en el paper de les dones en l'àmbit forestal, així com en la importància de gestionar i conservar els boscos. Tot, a través de la mirada de 18 dones que, dia a dia, amb la seva feina, ho fan possible.

En el marc de la mostra, i durant el període que romandrà al Palau Robert, s'ofereixen una sèrie d'activitats paral·leles obertes al públic: 

  • Una jornada tècnica sobre la sequera i la gestió forestal, el 21 de març, de 8:45 a 13:30 h, amb motiu del Dia Internacional dels Boscos.
  • La presentació del llibre El bosc a taula, a càrrec de Carme Ruscalleda, una de les seves autores, el 6 d'abril, a les 11:00 h.
  • Un cinefòrum on es passaran totes les entrevistes realitzades a les 18 dones protagonistes de l'exposició, seguit d'un debat entre sis d'aquestes dones i la directora de l'Institut Català de les Dones, Èlia Soriano Costa. Tot això, el dia 11 d'abril, de 18:00 a 20:00 h.
  • Un matí ple d'activitats dirigides a públic general i familiar, el dia 13 d'abril: la presentació del llibre El bosc és casa nostra, amb un taller relacionat a les 12:00 h, visites guiades a l'exposició al llarg del matí a càrrec d'Ana Villagordo i la possibilitat de viure una experiència immersiva al voltant del món de la biomassa amb un mapatge sorprenent (de 10:00 a 14:00 h).

Alguna d'aquestes activitats requereix inscripció prèvia, oberta fins a completar l'aforament. Cal fer-la a l'adreça tramesespalaurobert@gencat.cat, indicant en el tema a quina activitat es vol assistir.

Logo gene palau robert

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 291

ELS PLATS DEL TEU ESTIU

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Els Subirós

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: