Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

És temps d'orxata

10 orxateries imprescindibles de Catalunya

28/04/2021

Ara que s'apropa la calor, l'orxata és una d'aquelles begudes de la qual no només gaudim pel seu sabor únic i refrescant, sinó també perquè ens porta a quedar amb amics i compartir les últimes hores de sol de les tardes primaverals i estiuenques. Com sabem, l'orxata és valenciana, però a Catalunya també hi ha grans locals on s'elabora la llet de xufa. És per això que us proposem deu orxateries imprescindibles de casa nostra.

01 La Valenciana

La Valenciana

La Valenciana

Aquesta orxateria va obrir les portes el 1910 al carrer Aribau de Barcelona. Des d'aleshores, s’ha convertit en un dels llocs de referència per prendre orxata a la capital catalana, gràcies a la seva acurada tècnica artesana i al sabor autèntic dels seus productes. Segons els propietaris, no han canviat la manera de fer l’orxata des de fa cent anys, motiu pel qual s’ha convertit en una de les orxateries més emblemàtiques de la Ciutat Comtal. Busquen sempre la màxima qualitat i obren tot l’any, ja que no hi ha mal dia per prendre orxata. També ofereixen brioixeria artesana i gelats. 

02 Sirvent

Sirvent

Sirvent

Si parlem de les orxateries més emblemàtiques de la Ciutat Comtal, Sirvent no pot faltar a la llista. Té local al carrer del Parlament i al carrer de Balmes, i ofereix orxata de xufles d’Alboraia feta seguint el mètode tradicional. Sigui quin sigui el seu secret, els clients sempre hi tornen, i el sabor de la seva orxata és deliciós. També ofereixen gelats, torrons, granissats (de llimona, de cafè o de maduixa) i batuts de fruita. Tot i això, és clar que el producte estrella és l’orxata!

03 Orxata Tío Ché

Orxata Tío Ché

El Tío Ché

Fa més de cent anys que els veïns del barri barceloní del Poblenou tasten l’orxata d’El Tío Ché. Ja el 1912, un dels primers orxaters valencians, el famós tío Ché, va portar aquesta beguda a la ciutat i la venia pels carrers del Born amb una gerra d’orxata gelada i dient “Xe, prova!”. Avui en dia, continuen sent fidels a les fórmules que els van transmetre els fundadors, fa ja cinc generacions, i mantenen una producció d’orxata diària i totalment artesana. Fa uns quants anys van incorporar els gelats a la seva carta de productes, fets a la manera antiga alacantina i valenciana.
 

04 Ribera

Ribera

Ribera

L’orxata de Ribera ja ha passat per tres generacions diferents, però es continua produint amb la mateixa filosofia i identitat que el 1930, quan l’orxateria va obrir les portes a Terrassa. Matèria primera de qualitat, molt d’ull per treballar amb les quantitats idònies i una bona xufla són els ingredients principals de la seva orxata, que es caracteritza per ser molt concentrada i gustosa. Gelats i granissats de fruites, fets de manera artesana, comparteixen espai amb la beguda vegetal.


 

05 Can Soler

Can Soler

Can Soler

L’orxata badalonina de Can Soler, natural i artesana, es distingeix per la seva densitat. És espessa, és a dir, té una proporció molt elevada de xufla i, en conseqüència, un gust molt especial. De fet, l’elaboren seguint l’estil tradicional de Xixona (Alacantí), lloc d’origen de la família Soler, amb xufles de la Denominació d’Origen Xufla de València. I, tot i que l’orxata n’és el producte principal, els gelats també tenen el seu públic, sobretot, els més petits de la casa.

06 Janaret. La gelateria de l'Estany

Janaret. La gelateria de l'Estany

Janaret. La gelateria de l'Estany

Davant l’estany de Banyoles trobareu una gelateria que tots els veïns coneixen i recomanen: el Janeret. Utilitzen productes de proximitat; de fet, els gelats són elaborats a l’obrador amb llet fresca de la granja Mas Colomer d’Esponellà. Malgrat que els gelats són un dels productes més demanats, la seva orxata també és única, fresca i de gran qualitat! Mireu de demanar-la amb una bola de gelat de xocolata, creant una combinació de sabors única popularment coneguda com a ‘cubanito’.

07 Xixovic

Xixovic

Xixovic

Elaborada de manera artesana amb una recepta familiar amb xufes d'Alboraia, l'orxata de Xixovic és coneguda a la ciutat de Vic juntament amb el seu gelat des de fa més de seixanta anys. I és que aquest negoci que va començar amb una paradeta a la plaça de Santa Clara va ser inaugurat el 1944 per una parella de joves emprenedors de Xixona, on s'elabora el mític torró nadalenc, que també venen a la seva botiga a les festivitats.

08 Orxateria Verdú

Orxateria Verdú

Orxateria Verdú

Oberta des del 1980 al passeig de Sant Joan, l'orxateria Verdú és un dels locals més mítics de la Ciutat Comtal en termes de gelats, orxates i torrons de Xixona. Verdú és un lloc únic i el local no ha canviat gaire des que es va inaugurar, el que li dóna un toc molt autèntic, tradicional. Cada dia preparen l'orxata, i la fan amb sucre i sense, per aquells que o no poden prendre sucre o volen cuidar-se...

09 La Xixonenca

La Xixonenca

La Xixonenca

L'orxateria per excel·lència de Manresa va obrir les portes l'any 1982 i va fugir de la ciutat de Barcelona, on ja hi havia diversos locals de la mateixa franquícia. La Xixonenca és un local d'aquells on costa trobar un lloc lliure a la seva terrassa, especialment, quan arriba l'estiu. L'orxata és el producte estrella i podeu acompanyar-la de les postres valencianes amb les quals generalment s'hi suca, els fartons.

10 El Polero

El Polero

El Polero

Una gelateria valenciana que només ofereix servei per emportar. I és que les cues que es formen a les Borges Blanques (Garrigues) ja són més que conegudes a la regió. Amb gelats, granissats i orxates, el Polero és un local que evoca la tradició de les tardes caloroses d'estiu, que, de ben segur, voldreu rememorar amb la seva orxata saborosa i refrescant.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: