Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

A favor o en contra de la carn vegetal?

Uns quants arguments a favor i en contra de la carn vegetal

Carn vegetal

Carn vegetal

La carn vegetal és un aliment habitual de les dietes (i estil de vida) veganes i vegetarianes des de fa anys. Avui debatem, amb bon humor i sense voluntat de fer canviar a ningú d'idea, si hi estem a favor o en contra. Som-hi!

A favor

Primer argument. Si optem per consumir carn vegetal, vol dir que reduïm (o eliminem del tot) el consum de carn animal. Per tant, no contribuïm a la seva explotació i, parlant clar, no matem animals per alimentar-nos. A més, també ajudem el planeta. Segons un informe de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO, per les seves sigles en anglès), el sector ramader genera més gasos d’efecte d'hivernacle ‒fins a un 18% més de CO2‒ que el sector del transport. 

Hamburguesa vegana

El mateix informe indica que la producció massiva de carn és una de les principals causes de contaminació atmosfèrica, de pèrdua de la biodiversitat, d’escalfament del planeta i de degradació de les terres. 

Segon argument. Segons un informe de la ONG Justícia Alimentària Veterinaris sense Fronteres, entre el 28% i el 38% de les malalties cardiovasculars es poden atribuir al consum excessiu de carn, sobretot, vermella. De fet, a l’Estat espanyol es consumeix sis vegades més carn de la recomanada pels nutricionistes: si el màxim per persona és de 125 g de carn vermella i processada a la setmana, i 325 g de blanca, se'n consumeixen 1.995 g setmanals. Per tant, si volem cuidar una mica més la salut, hauríem de menjar menys carn. 

Tercer argument. Pràcticament no es nota la diferència. De debò. No estem parlant d’un tros de tofu a la planxa o d'hamburgueses fetes a base de tofu, pastanaga i llenties, sinó d’heura, per exemple, el nou “pollastre vegà” que va crear l’empresa barcelonina Foods for Tomorrow. Tant la textura com el sabor són molt similars als del pollastre i, de fet, fins i tot s’hi assemblen. Què porta? Aigua, concentrat de soja, oli d’oliva, sal, aroma, espècies i vitamina B12. 

En contra 

Salsitxes veganes

 

Primer argument. Mengem massa carn, és cert. Però, si volem reduir-ne el consum, per què no optem per proteïna vegetal? Per què no mengem més llegums, per exemple? Per què no mengem més verdures, més hortalisses, més fruita? Parlant clar: si volem reduir el consum de carn, per què no optem, directament, per una dieta més saludable i (pràcticament) sense ultraprocessats? I vet aquí la gran pregunta: si el que vols és deixar de menjar carn, per què consumeixes un aliment que n’imita el gust, la textura i l’olor? Potser és pel (bon) record de la carn?

Segon argument: Tot i que els homes i les dones durant la prehistòria eren herbívors, l'evolució els va portar a menjar aliments d'origen animal. Estem parlant de fa 2'5 milions d'anys. I, segons asseguren els antropòlegs, ser omnívors va ser un avantatge evolutiu que ens permetia viure en diferents ecosistemes. Més clar, l'aigua.

Tercer argument. Tot i que cada cop és més fàcil trobar bona carn vegetal com l’heura, encara ara, si anem a un supermercat, la majoria de productes que hi trobarem són ultraprocessats: hamburgueses insípides fetes sobretot a base de seitan, tofu o tempeh (de soja, vaja, que, a més, no es cultiva a prop de casa precisament). Que siguem sincers, no són una meravella per al paladar, sinó més aviat el contrari. Necessites una quantitat ingent de maionesa o de qualsevol altra salsa per digerir-ho correctament. 

Hamburgueses crudiveganes

Quart argument. Menys carn, menys pagesia. Les xifres són alarmants: segons el cens agrari de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), a principis de l'any 2000 només teníem 25.000 pagesos i pageses, una xifra que continua baixant; i, com sabem, la majoria són homes grans. Per tant, qui cuidarà la terra d’aquí cinc, deu o quinze anys? Seguim; quan parlem de medi ambient, el principal problema és, en realitat, el model de producció alimentària, centrat en la indústria i no en la pagesia. Hi ha més animals, però no més granges; i no tots els animals es consumeixen aquí, a Catalunya. De fet, no és el sector ramader que genera gasos d’efecte d'hivernacle; són les empreses càrnies. El problema, per tant, és el model, perquè diguem-ho clar: Catalunya necessita els seus pagesos!

 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: