Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

El Fermió: un formatge de vaca al Gironès

Un producte inspirat en els Alps francesos

Formatge El Fermió

Formatge El Fermió Ferran Castrillo

El Fermió és un formatge que sorgeix de la tradició formatgera de França i, més concretament, dels Alps, on s’elabora el Saint Marcellin, un formatge de vaca de pasta tova que té denominació d’origen i s’elabora fa centenars d’anys. De fet, els seus orígens es remunten al segle XV, com un dels àpats més apreciats de la taula del rei Lluís XI.

Seguint el camí dels francesos, Pablo Garcia, de la formatgeria La Balda, un dia va pensar que al Gironès, tot i que es disposava majoritàriament de llet de vaca, no hi havia gaires elaboracions pròpies de formatges, ja que, tradicionalment, a Catalunya són de cabra o d’ovella. És per això que va sorgir el Fermió, un formatge que s'elabora amb llet de vaca de productors de proximitat, que es porta a l’obrador quan es fa la munyida. De fet, una de les característiques d’aquest formatge és que la llet, com que és fresca, no està pasteuritzada, de manera que s'accentua el sabor del lacti.  

A La Balda han estat pioners amb un formatge de pasta tova de llarga maduració, que s’ha de gaudir amb la seva pell per poder sentir un lleuger sabor amarg. El Fermió és un producte ecològic i se’n fa una distribució per a botigues de delicadeses i de tipus gurmet. També el venen, però, en restaurants, on sovint el presenten en una taula de formatges de proximitat o el fan servir per a pastissos de formatge, atesa la seva cremositat.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: