El Fermió és un formatge que sorgeix de la tradició formatgera de França i, més concretament, dels Alps, on s’elabora el Saint Marcellin, un formatge de vaca de pasta tova que té denominació d’origen i s’elabora fa centenars d’anys. De fet, els seus orígens es remunten al segle XV, com un dels àpats més apreciats de la taula del rei Lluís XI.
Seguint el camí dels francesos, Pablo Garcia, de la formatgeria La Balda, un dia va pensar que al Gironès, tot i que es disposava majoritàriament de llet de vaca, no hi havia gaires elaboracions pròpies de formatges, ja que, tradicionalment, a Catalunya són de cabra o d’ovella. És per això que va sorgir el Fermió, un formatge que s'elabora amb llet de vaca de productors de proximitat, que es porta a l’obrador quan es fa la munyida. De fet, una de les característiques d’aquest formatge és que la llet, com que és fresca, no està pasteuritzada, de manera que s'accentua el sabor del lacti.
A La Balda han estat pioners amb un formatge de pasta tova de llarga maduració, que s’ha de gaudir amb la seva pell per poder sentir un lleuger sabor amarg. El Fermió és un producte ecològic i se’n fa una distribució per a botigues de delicadeses i de tipus gurmet. També el venen, però, en restaurants, on sovint el presenten en una taula de formatges de proximitat o el fan servir per a pastissos de formatge, atesa la seva cremositat.