Entre el 17 i el 21 de setembre, arriba la 4a edició de l'Andorra Taste al Prat del Roure (Escaldes-Engordany). Durant cinc dies, Andorra es convertirà en l’escenari internacional de la gastronomia d’Alta Muntanya amb l’objectiu de reflexionar sobre sostenibilitat, tradició, creativitat i futur des del punt de vista de la identitat del territori.
Organitzat per Vocento Gastronomia-grup gsr i Andorra Turisme, l’esdeveniment reuneix professionals d’algunes de les veus més influents del panorama gastronòmic com cuiners, productors i defensors del territori.
Trajectòria i petjada
Com ja és tradició, la trobada atorga el Premi Andorra Taste 2025. Enguany, el reconeixement és per a Ferran Adrià, qui protagonitzarà la cimera de la cuina de muntanya. El guardó és un reconeixement a la trajectòria d’Adrià, un dels cuiners més influents i revolucionaris de les darreres quatre dècades, que ha tingut un impacte evident en la cultura i la investigació culinària.
Així mateix, el congrés compta cada any amb un territori convidat. Aquesta edició, els Alps tornen a protagonitzar les jornades representats per xefs de França, Suïssa, Àustria i Eslovènia. A més, enguany s’hi suma un altre territori convidat especial, Geòrgia.
Gastronomia de muntanya
La trobada compta amb propostes que fusionen tradició, innovació i compromís. Entre elles destaquen noms com Emmanel Renaut (Flocons de Sel***, Megève), referent de la cuina de muntanya a escala internacional; Maximilian Stock, xef a càrrec del restaurant Die Geniesserstube im Alpenhof* (Tux, Àustria); Zineb Hattab, xef hispano-marroquí reconeguda internacionalment per la seva cuina vegetal amb un enfocament radicalment sostenible o Uroš Štefelin, un xef que reinterpreta la cuina tradicional de Gorenjska mitjançant tècniques modernes.
Del mateix mode, Andorra Taste compta amb una gran presència d’alguns territoris veïns com són França i Espanya. D’entre els xefs veïns, les jornades compten amb la presència de Stéphane Tournié (Les Jardins de l’Opéra*, Toulouse), Luis Alberto Lera (Lera**, Zamora), Oriol Castro (Disfrutar***, Barcelona) o Jordi Vilà (Alkimia*, Barcelona), entre d’altres.
A banda de la gastronomia, les jornades no obliden el món del vi. La festa obre un espai de reflexió enològica amb la participació del Master of Wine Fernando Mora, que compartirà la seva visió sobre el vi de muntanya i Pau Santamaría, fill del reconegut xef català Santi Santamaría, qui compartirà coneixements sobre els bolets, un producte fonamental de la muntanya.