Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

El foc crema per segon cop les vinyes d'un celler del Montsant

Una vinya del celler Venus la Universal impedeix que l'incendi del Priorat arribés al poble de la Figuera

Vinya del celler Venus la Universal afectada per l'incendi

Vinya del celler Venus la Universal afectada per l'incendi

Al celler Venus la Universal estan enrabiats i consternats perquè, nou anys després de la primera vegada, el foc ha tornat a entrar a les seves vinyes. Però, malgrat el disgust, encara es mostren optimistes pel fet que el seu conreu hagi actuat de tallafoc, ja que va frenar un incendi que va cremar fins a 17 hectàrees de bosc. "Em quedo amb el regust feliç que la vinya va aturar una gran desgràcia, perquè va evitar que el foc arribés al poble", assegura Sara Pérez, copropietària del celler. 

De la finca El Guixar, una vinya vella de garnatxa negra, en surt el vi Venus de la Figuera. Ara, amb prop del 20% de la parcel·la cremada, és el moment d'avaluar danys, mirar quantes plantes han mort, però també en quin estat es troben les que s'han escapat del foc. Es tracta de ceps vells que ja eren molt fràgils, perquè acusen la sequera extrema dels últims tres anys, i que, a sobre, han patit les altes temperatures de l'incendi que els ha tocat de prop.

 

 

"Sabem que hi ha poc raïm, però comprovarem quin ha estat l'impacte, veremarem el que hi hagi i veurem què hi podem fer", declara l'enòloga, amb serenitat. Malgrat tenir clar que han de passar el dol d'haver viscut una situació com aquesta, la circumstància no els és desconeguda. Fa nou anys, un incendi similar va cremar la finca Escurçons, que també es troba a 600 metres d'altura, com El Guixar. "Et sembla que no et pot tocar dos cops, però ha quedat clar que sí. I és evident que nosaltres, que tenim vinya enmig del bosc, tenim més números", explica.

No obstant això, assegura amb rotunditat que el seu conreu té dues funcions clares: "Una és fer raïm per poder produir vi, però una altra és evitar la propagació del foc. Som mediterranis i sabem que el foc és molt important per a la regeneració del paisatge, però també tenim clar que sense una bona gestió del bosc, i amb la manca de pluja, el risc és molt alt i cal donar suport a la pagesia, perquè el mosaic agroforestal és l'únic que pot parar el foc".

L'incendi de 2015 els va permetre aprendre'n i per això ara tenen una actitud totalment resilient: "Tindrem cendres durant uns anys, però hauran aparegut noves terrasses que estaven amagades pel bosc i sentirem aquella olor que se t'enganxa i no te la treus de sobre, però esperem la pluja…".

 

 

En espera d'aigua, el celler mira amb esperança la tardor. Mentrestant, han après a acumular-la, a gestionar-la d'una altra manera i, sobretot, a mirar més enllà de la propera verema. Afirmen que només la pagesia pot aturar crisis com aquesta i que "tot i les traves que posa l'administració, seguim conreant, i això ja és una rebel·lió".

El presumpte responsable, detingut

Aquest dimecres, els Mossos han detingut un home de 22 anys com a  presumpte responsable de l'incendi a la Figuera, al Priorat. L'home hauria encès un foc al costat d'una barraca on es va originar l'incendi, la carretera T-730, prop del poble. 

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 285

UN NADAL PER COMPARTIR

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Ferran Adrià, Oriol Castro, Joan Roca i Carme Ruscalleda

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: