Una de les baules més estratègiques de les Escoles Agràries del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural és la formació per a la indústria i l’elaboració alimentària. Es tracta d’una palanca de canvi de la transformació del sector agroalimentari del país, completament essencial ja que contribueix a enfortir projectes empresarials, que vertebren i cohesionen el territori català. Aquesta formació es basa en la formació reglada, és a dir, formació inicial que permet formar a nous professionals al sector, o bé, la formació contínua, que impulsa l’actualització dels professionals en actiu del sector, amb l’objectiu que puguin continuar formant-se segons les seves necessitats, novetats i noves tendències. Amb aquesta estratègia formativa, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural vol oferir un ensenyament integral i transversal als professionals de la indústria alimentària.
Cicles formatius d’indústria alimentària
L’Escola Agrària i Alimentària Empordà (EAA Empordà) ofereix el Cicle Formatiu de Grau Superior de Processos i Qualitat en Indústries Alimentàries, amb format dual, uns estudis que permeten formar tècnics per treballar en diferents àmbits de la indústria alimentària, com ara departaments de qualitat, equips de producció, àrees d’I+D, etc.
Una de les missions de les Escoles Agràries és establir relacions i col·laboracions amb entitats locals per unir sinergies al territori i crear connexions amb empreses del sector agroalimentari. De fet, l’EAA Empordà ha estat nomenada com a centre coordinador del Consell sectorial del sector de la indústria alimentària de la formació integrada.
Treballar en xarxa per millorar la formació
Una altra de les característiques de la formació de les Escoles Agràries és la voluntat que tenen de treballar en xarxa entre elles. Un exemple clar és la relació que mantenen l’EAA Empordà l’EA Alfarràs (Segrià), en l’elaboració de productes alimentaris. L’alumnat del cicle formatiu de grau superior de l’EAA Empordà transforma els préssecs i pomes de l’explotació agrària de l’EA Alfarràs en sucs, melmelades i productes en almívar. L’objectiu és aprofitar els recursos interns, posant en valor la producció de proximitat i evitant el malbaratament alimentari.
Una altra de les línies estratègiques de l’EAA Empordà és la formació contínua dirigida a professionals de la indústria alimentària, organitzant jornades tècniques i cursos de diferents temàtiques: sistemes d’autocontrol de la qualitat i seguretat alimentàries basats en l’Anàlisi de Perills i Punts de Control Crític (APPCC); logística sostenible per a la internacionalització d’empreses; desenvolupament del pla de prevenció de pèrdues i malbaratament alimentaris...
La formació per a empreses agroalimentàries de muntanya
També és important potenciar la diversificació de l'activitat econòmica, el desenvolupament de nous projectes empresarials i posar a disposició de la societat, estudis i formacions que capacitin tots aquells professionals que volen seguir donant vida a les zones de muntanya, afectades pel despoblament.
Amb aquest objectiu, l'EA del Pallars ofereix el curs 'Eines per a la transformació agroalimentària de muntanya', que permet als alumnes formar-se en l'elaboració de productes artesanals de muntanya: formatges, conserves vegetals, embotits, etc., així com la tecnologia i la seguretat alimentària, la comercialització i la promoció dels productes... La formació professional de qualitat és essencial pel manteniment del sector agroalimentari de muntanya. Es tracta d'uns estudis pràctics, on es potencien els grups reduïts d'alumnes, es fan visites a empreses del Pirineu i es realitzen pràctiques en obradors i sessions de laboratori.
Es tracta d’un curs de formació reglada, però l’escola també ofereix una àmplia oferta de cursos i jornades de formació continuada, sobre maneig de pastures de muntanya, utilització de ferments en l’elaboració de productes làctics, elaboració de conserves, gestió de boscos comestibles...
La formació a distància, en auge
Per la seva banda, l’EA Mas Bové (Constantí) està especialitzada en la Formació a Agrària a Distància, coordinant tots els cursos que ofereix el portal RuralCat. Es tracta d’una formació individualitzada, amb l’acompanyament d’un tutor. A més, els alumnes tenen accés en tot moment als materials d’estudi, de caràcter interactiu, i als recursos didàctics a través del portal RuralCat.
Bona part d’aquesta formació a distància està focalitzada en indústria o elaboració alimentària, com ara els cursos de petits elaboradors agroalimentaris, internacionalització o habilitats directives en la gestió de l’empresa.
A més a més, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en coordinació amb l’EA Mas Bové i l’EA Empordà, ha posat en marxa una nova metodologia formativa, dirigida a la indústria alimentària. Un tipus de formació més directa, breu, pràctica i a distància, on s’aprèn mitjançant la metodologia ‘learning by doing’ (aprendre fent), basada en l'experimentació i a partir dels propis encerts i errors de l’alumnat.
Elaboració d’olis, vins, formatges, mels i altres productes artesans
D’altra banda, també hi ha tres escoles especialitzades en el sector vitivinícola i oleícola: EA Gandesa (Terra Alta), EA Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech (Espiells, Sant Sadurní d'Anoia) i EA Borges Blanques (Garrigues). Ofereixen cicles formatius sobre Elaboració d’Olis d’Oliva i Vins, Vitivinicultura, Màrqueting i Publicitat Enològic i Producció Agropecuària, i també formació contínua, especialitzada en l’elaboració de cremes de licor, tast d’olis, procés d’embotellat i tapat per a cellers, manteniment de maquinària d’almàssera...
En canvi, l’EA Pirineu, gràcies a l’evolució creixent del sector formatger, va veure l’oportunitat de consolidar-se com un centre referent en la formació formatgera. El mateix ha passat a l’EA Forestal de Santa Coloma de Farners, que ha trobat el seu terreny d’especialització en el món apícola, i compte amb la meleria, on l’alumnat dm e cicles formatius i formació contínua poden indagar en la producció de mel i derivats.
Tot i que aquests siguin els centres més especialitzats en elaboració alimentària, es tracta d’un tipus de formació essencial pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i que impregna bona part de la formació de les altres escoles, situades a Amposta, Cabrils, Manresa, Solsonès, Tàrrega i Vallfogona de Balaguer. Es tracta, doncs, d’una de les línies mestres, on s’identifiquen moltes necessitats per parts dels professionals del sector primari.