Un dels Formatges Muntanyola, que la fundació AMPANS elabora a la Finca Urpina de Sant Salvador de Guardiola (Bages), ha estat premiat, de nou, als World Cheese Awards (WCA) 2021, un concurs en què han competit més de 4.000 formatges dels cinc continents. L'esdeveniment ha tingut lloc aquest novembre a Oviedo, Astúries, i el formatge Garrotxa, un semicurat de cabra, ha estat guardonat amb la medalla de bronze, de manera que es manté entre els millors del món, amb un reconeixement que ja va obtenir en els certàmens de 2018 i 2019. Està elaborat artesanalment amb llet pasteuritzada de cabra del mateix ramat de la finca. És de maduració llarga i lenta, amb aroma de llet fresca, una textura cremosa i un sabor suau i agradable.
No és la primera vegada que Formatges Muntanyola són reconeguts als WCA, ja que han obtingut medalles d’or, de plata i de bronze en cinc edicions anteriors. Es tracta del concurs internacional de formatges més reconegut del continent. Organitzat per The Guild of Fine Food, els WCA han reunit des de fa més de tres dècades els professionals dedicats al formatge.
Un reconeixement a la qualitat i a la manera de treballar
Formatges Muntanyola va començar amb una plantilla que tenia el cinquanta per cent de persones en situació de discapacitat, i ara ja són majoria. Dotze llocs de treball que es completen amb l’equip que es cuida de la granja de cabres i la finca on s’elaboren els formatges –Urpina–, a Sant Salvador de Guardiola. Aquests premis reconeixen la qualitat i la manera de treballar de Formatges Muntanyola, amb un tret diferenciador més, i és que les seves instal·lacions li permeten treballar amb quatre varietats de llet (cabra, vaca, búfala i ovella), malgrat la complexitat que això representa. Amb catorze referències al mercat, ven a tot Catalunya i a algunes zones de l’Estat, a més d'exportar a la Unió Europea i als Estats units.