Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

La Gran Gala de la Pastisseria premia els professionals del sector més destacats de 2025

Enguany, la celebració ha coincidit amb el cinquantè aniversari de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona.

El president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Miquel Zaguirre.

El president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Miquel Zaguirre.

La ‘Gran Gala de la Pastisseria 2025’ ha reunit el 30 de juny més de 250 professionals vinculats a l’ofici pastisser al Born Centre Cultural i de Memòria. A banda de premiar els professionals del món de la pastisseria més destacats de l’any, la vetllada ha commemorat el cinquantè aniversari de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB).

La cita anual —que celebren conjuntament els gremis de Barcelona i Girona—, té l’objectiu de posar en valor la professió i recuperar la cooperació entre els professionals del món de la pastisseria artesana. Al llarg de la gala, presentada pel periodista Eloi Vila, s’ha fet entrega d’una dotzena de guardons tant per a joves talents com professionals consagrats de la pastisseria. A més, s’ha donat reconeixement a famílies pastisseres que compten amb una llarga trajectòria.

Guardonats de l’EPGB

El Gremi de Pastisseria de Barcelona ha atorgat el premi alumni a Oriol Castro —exalumne de l’EGPB i copropietari del restaurant Disfrutar, considerat el millor restaurant del món l’any 2024. Malgrat que amb el transcurs dels anys va acabar decantant-se per la cuina salada, el xef compta amb una sòlida formació en alta pastisseria que va adquirir a l’EGPB.

Així mateix, l’EPGB ha atorgat la Medalla d’Or a dos xefs pastissers per la seva col·laboració en la formació dels alumnes de l’escola. En l’àmbit internacional, el premi ha estat pel porto-riqueny Antonio Bachour, Millor Xef Pastisser del Món a The Best Chef Award 2022. El segon reconeixement ha estat pel català Ramon Morató, nomenat Millor Mestre Artesà Pastisser d’Espanya 1997, destacat pel seu coneixement i investigacions en profunditat sobre la xocolateria d’autor.

Relleu generacional i trajectòria

Pel que fa als negocis familiars, s’ha destacat la pastisseria Sàbat, a Sant Cugat del Vallès. Tres generacions de pastissers han estat al capdavant del negoci familiar des de l’any 1951. Fruit de la inspiració del fundador de la pastisseria van néixer especialitats com els rosetons (pastes d’ametlles), les Juanitas (pasta seca de fruita confitada), els encenalls (pastes de te que es van popularitzar a tota la península) i el pastís Sàbat (de crema cremada i trufa).

La Gala també ha atorgat un reconeixement especial a la família Baixas per una trajectòria de gran prestigi a la ciutat de Barcelona. La pastisseria emblemàtica, fundada el 1958 per Francesc Baixas i Conxita Melich i posteriorment gestionada pels seus fills Joan i Núria Baixas, va ser adquirida el 2022 pel Grup Olivé, una empresa familiar que recull el llegat dels seus predecessors. No només ha mantingut el nom de l’establiment, sinó també la passió per la professió i la vocació artesanal en l’elaboració d’un ampli ventall d’especialitats de xocolateria, pastisseria, brioixeria i gelateria.

Per la seva banda, el Gremi de Pastisseria de Girona ha premiat la família Noguera Bosch, que des de l’any 1982 és un referent de qualitat a la comarca de La Selva, especialment per haver creat especialitats com els tosquigets, els crics, els silvans, els val·lemins i la coca de Brunyola. 

També s’ha reconegut la trajectòria del músic i pastisser mexicà, Tonatiuh Cortés, proclamat guanyador del Millor Panettone Tradicional del Món 2024 a Itàlia. Actualment, està establert a Barcelona on ofereix pastisseria d’alta qualitat des dels tres establiments Suca’l que dirigeix, a l’Eixample, Poblenou i Sant Andreu.

Com a projecte innovador, s’ha premiat Gerard Gil —quarta generació d’artesans de Forns Gil amb tres punts de venda al districte de Sant Andreu de Barcelona—. Recentment, ha obert un quart establiment de venda i degustació a l’Espai Moja de Les Rambles amb l’objectiu d’oferir pastisseria artesana catalana de qualitat al centre de la ciutat.

Àmb Òscar Tubella al capdavant, la pastisseria Cal Camilo al municipi de Torrelavit (Alt Penedès), que té 1.500 habitants, ha rebut el guardó per a pastisseria en l’entorn rural. Com a pastisser emprenedor s’ha destacat la tasca de Quimo Darnés. El pastisser va obrir un obrador propi a Peralada l’any 2013 (en plena crisi), des d'on va assortir de dolços a restauració i botigues. Dos anys més tard va ampliar el negoci amb la pastisseria Iris, a Figueres, especialitzada en tortells, coques, braços de gitano, bombons, bandes de fruita, pastissos Sacher i de tiramisú i pastes de te.

Altres premis i reconeixements

El Premi al Personatge més dolç va ser per a la periodista gastronòmica i col·laboradora de CUINA Carme Gasull, professional reconeguda i apreciada per tota la comunitat pastissera i presentadora habitual de les gales del Gremi. La revista especialitzada Dulcypas, del grup editorial Vilbo, va rebre el reconeixement Aportació i ajuda al Gremi. 

Per últim, el Gremi de Mestres Confiters de València ha rebut una invitació especial en solidaritat per les conseqüències de la DANA. Els agremiats de Barcelona van organitzar una campanya el novembre passat per recollir fons per a les pastisseries afectades i es va fer la donació a través de la Creu Roja i el Gremi de Mestres Confiters de València.

Podeu trobar-ne tota la informació a la web del Gremi de Pastisseria.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 291

ELS PLATS DEL TEU ESTIU

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Els Subirós

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: