El dia 11 de febrer és dijous gras i, per tant, toca parlar d'un aliment que sempre pren molt protagonisme en aquesta data: la botifarra d'ou. En revelem els secrets més ben guardats, i aspectes que probablement no sabeu.
- El nom li ve d'un dels seus ingredients característics, l'ou. Però també porta carn de l’espatlla, cansalada, carn del cap, sal, pebre negre i, és clar, ou. Una deliciosa botifarra que sempre es menjava uns dies abans de començar la quaresma, quan estava totalment prohibit menjar carn i ous. Ara es pot trobar al llarg de tot l'any, però per carnestoltes es manté la tradició original. Presenta un color groguenc gràcies a l'ou, més o menys intens segons el productor, i una textura lleugerament granelluda.
- Típica de Catalunya ‒terra on s'elaboren més de vint varietats de bulls i botifarres‒, el que potser ningú no sap és que la seva existència data del segle XVII, quan es creu que es van produir les primeres a Barcelona.
- Durant la dictadura franquista es va prohibir el carnestoltes i, en algunes localitats, es van deixar de consumir, però els darrers 40 anys s'han recuperat i ara tornen a ser una menja habitual en aquesta data a les cases de Catalunya.
- Antigament, la mainada anava de casa en casa a buscar ous per elaborar els plats típics del dia, com la truita, els ous barrejats amb carn o, evidentment, la botifarra d'ou.