Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Idees gastronòmiques del gener

Aquest mes ve carregat de fires i festes al voltant del menjar i el beure. Descobriu què podeu fer i no us quedeu a casa!

CUINA.CAT

07/01/2019
01 La tòfona és la protagonista de TrufforumVic

La tòfona és la protagonista de TrufforumVic

Trufforum. Fira de la tòfona de Vic

El darrer cap de setmana de gener, Vic es converteix en la capital mundial de la tòfona amb la celebració de la segona edició del Trufforum, un punt de trobada entre professionals i aficionats a aquest fong. Entre les diverses activitats previstes, destaquen el Mercat de la Tòfona, el Market Trufforum, que conjugarà la presència de productes agroalimentaris trufats d’alta qualitat i experiències turístiques amb empreses del sector, i diversos espais de debat, demostracions de cuina i degustacions, amb la presència de xefs destacats, com Nandu Jubany i Quim Casellas, perquè els visitants puguin conèixer en un sol lloc tota l’oferta gastronòmica i turística que hi ha al voltant de la tòfona negra. A més, la xef de Sant Pol de Mar Carme Ruscalleda rebrà el premi Ambaixadora de la Tòfona 2019.

Data

  • Del 25 al 27 de gener. Edifici el Sucre. Vic (Osona).
02 Diverses ampolles amb oli d'oliva / Thinkstock

Diverses ampolles amb oli d'oliva / Thinkstock

Festa de l'oli d'oliva d'Ullastrell

Al gener, Ullastrell celebra una festa amb tota mena d’activitats al voltant del món de l’oli i de l’oliva, ja que s’hi celebra la fira dedicada a aquests productes. El diumenge 20, teniu una cita amb la Fira de Productors Locals, visites guiades al Molí d’Oli i una plantada d’oliveres oberta a tothom. Es tracta d’una bona oportunitat per visitar Ullastrell amb tota la família i conèixer-ne l’entorn i l’oli que s’hi fa!

Data

  • 20 de gener. Ullastrell (Vallès Occidental).
03 Fesols de Santa Pau

Fesols de Santa Pau

Fira del Fesol de Santa Pau

A Catalunya, per Sant Antoni se celebren moltes fires, i una de les més destacades és la de Santa Pau, que té un protagonista indiscutible: el fesol autòcton. Es tracta de la tavella brisa de mata alta i de mata baixa, que són les varietats tradicionals de la població. Però si us acosteu a Santa Pau el 20 de gener, no només podreu descobrir, degustar i comprar aquestes varietats, sinó que també podreu conèixer les varietats foranes d’aquest llegum que protagonitza algunes de les receptes més tradicionals de la cuina catalana, com la Michigan. Si en voleu descobrir totes les varietats i aprendre noves maneres d’aprofitar-les a la cuina, no podeu deixar de fer una visita a Santa Pau, per Sant Antoni!

Data

  • 20 de gener. Santa Pau (Garrotxa).
04 Festa dels calçots de Valls

Festa dels calçots de Valls

La gran festa dels calçots de Valls

El 27 de gener, Valls acull una diada festiva i popular al voltant del calçot. I no és casual, ja que la capital de l’Alt Camp és, també, la capital calçotaire del país. Coincidint amb l’epicentre de la temporada de calçots, doncs, els carrers i les places de la vila s’omplen de l’aroma dels calçots a la brasa i del romesco, en una jornada en què se celebren cercaviles, demostracions de coure calçots a la graella, concursos de cultivadors de calçots, d’elaboració de salsa de calçots i el concurs més esperat de tots, el de menjar calçots, on cada any els més atrevits posen a prova l’estómac.

Data

  • 27 de gener. Valls (Alt Camp).
05 Oli d'oliva / Thinkstock

Oli d'oliva / Thinkstock

Fira de l'Oli de les Garrigues

Una altra fira al voltant de l'or líquid se celebra a les Borges Blanques, la capital de l’oli de Catalunya, on, des de fa 55 anys, s’hi celebra la Fira de les Garrigues. Hi trobareu més de 5.000 metres quadrats d’exposició, amb comerciats i productors d’oli d’arreu del territori que representen la producció d’un dels puntals de la dieta i la cultura mediterrànies.

Data

  • Del 18 al 21 de gener. Les Borges Blanques (Garrigues).
06 Festa de Sant Sebastià

Festa de Sant Sebastià Wikimedia Commons

Festa de Sant Sebastià del Pont de Suert

La festa de Sant Sebastià és una tradició molt arrelada al Pont de Suert. Els bons àpats protagonitzen aquesta festa, organitzada per la Confraria de Sant Sebastià del Pont de Suert. Aquest esdeveniment comença el 19 de gener amb un sopar de vigília. La festa continua el dia 20, la diada de Sant Sebastià, que s’inicia amb un esmorzar amb plats de la cuina tradicional pontarrina, com la sopa de pa, les potes de corder i la girella. També hi ha un dinar i un sopar tradicionals i, el dia 21, la festa s’acaba amb un dinar. 

Més informació

  • Del 19 al 21 de gener. El Pont de Suert (Alta Ribagorça).
07 Curri

Curri

El restaurant del gener: Rangoli, cuina vegana des de la visió hindú

El restaurant indi Rangoli acaba d’estrenar una carta completament dedicada a la cuina vegana des de la visió hindú. Es tracta d’una proposta original de cuina saludable, imaginativa i colorista, amb cinc entrants —a més de l’amanida i la sopa del dia— i 11 plats principals. Tots els plats, les salses, la fruita seca i les mescles d’espècies són vegans i estan basats en ingredients frescos.

Més informació

  • Rangoli 
  • Pg. de Joan de Borbó, 78. Barcelona. Tel. 93 221 19 81.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: