Els alumnes d'escoles de cuina d’arreu del país estan convocats a participar a la segona edició del 'màster xef d'alumnes catalans'. Segons que es va indicar a la presentació dels premis, que es va fer dimecres 16 de febrer, els II Premis Gastronòmics Josep Lladonosa –organitzats per l'Ajuntament de les Borges Blanques (les Garrigues)– volen realçar la cuina catalana, que, amb el seu prestigi internacional, representa "tradició, història i bona geografia".
L'oli d'oliva, protagonista
"L'element principal i conductor del concurs serà l'oli de les Borges Blanques, herència dels nostres avantpassats, i els nostres joves participants hauran d'utilitzar-lo per explorar-ne totes les possibilitats a la cuina en aquesta nova edició", segons que va explicar Núria Palau, alcaldessa de les Borges Blanques i promotora principal del premi. Ha afirmat que aquest concurs té la voluntat d'apostar pels productes de casa nostra i pel talent jove que hi ha al territori català.
Un calendari atapeït i criteris estrictes
Josep Moreno, cap del jurat i xef del restaurant Deliranto, amb una estrella Michelin, ha aclarit que la selecció prèvia a les semifinals es durà a terme amb una fotografia, una explicació mínima de presentació i una recepta, que és el que més es valorarà. "Es valora com se'ns explica sobre el paper la recepta, ja que no podem accedir a fer un càsting tan extens".
Les semifinals, que es duran a terme el 17 de març, la de Girona i Barcelona, i el 7 d'abril, la de Lleida i Tarragona, seran les encarregades d'escollir la llista final de 12 participants, amb una equitat territorial de tres participants per província catalana.
La final, un raig de llum
La final serà el 5 de maig al Pavelló de l'Oli de les Borges Blanques, on assistiran com a jurat xefs amb estrelles Michelin, com ara els padrins d'aquest premi Sergio i Javier Torres (amb dues estrelles Michelin) o Joel Castañé (amb una estrella Michelin), i xefs i periodistes gastronòmics amb renom en el sector, per concedir el premi solidari: beques per a especialització en cuina.
"La primera edició, malgrat el moment gris i fosc de la pandèmia, va ser impressionant. Quan arribàvem a les escoles, teníem un sol i una llum d'esperança: els alumnes de cuina catalans", ha conclòs Josep Moreno, desitjant que aquesta segona edició sigui el mateix raig d'esperança per al futur culinari català.