Troba la teva recepta

10 Joies gastronòmiques dels Països Catalans

Els productes més singulars del territori que no et pots perdre

CUINA.CAT

24/10/2019

Lactis, peix, vi o galetes són alguns dels productes de proximitat que us presentem en aquests articles, basant-nos en la seva originalitat i la seva qualitat gastronòmica. 

01 Formatge de Maó

Formatge de Maó

Formatge de Maó

És el formatge més famós de les Balears, que es produeix concretament a Menorca. L'identificareu ràpidament pel segell de Consell Regulador de la Denominació d’Origen i per la forma, lleugerament quadrada. Està elaborat amb lllet de vaca pasteuritzada.

Segons el grau de maduració el podeu comprar tendre, semicurat o curat, i si us decidiu per l’artesà, fet amb el fogasser (un drap de cotó), el trobareu semicurat o curat.

02 Formatge de tupí

Formatge de tupí

Tupí del Pirineu

És un formatge d’ovella i de vaca tradicional de la Cerdanya, el Pallars i l’Alt Urgell. El nom de 'tupí' fa referència al recipient de ceràmica on es deixa madurar. L’element distintiu del tupí és l’aiguardent, que s’hi afegeix un cop elaborada la pasta. Després de deixar-lo fermentar un parell de mesos, ja està a punt per menjar. Es tracta d’un formatge de gust força fort i una mica picant.

03 Llonganissa de Vic

Llonganissa de Vic

Llonganissa de Vic

A la plana de Vic s’elaboren tota mena d’embotits, però només la llonganissa té Indicació Geogràfica Protegida. S’elabora amb carn magra de porc, pebre, sal i cansalada i es deixa assecar penjada. Per fer-la se seleccionen les millors parts del porc, és això el que la distingueix de la resta de llonganisses.

 

04 Baldana d'arròs

Baldana d'arròs

Baldana d'arròs

Es tracta d’una botifarra negra amb arròs, feta amb sang de porc, arròs, cansalada i pebre negre; típica de les Terres de l'Ebre. Normalment, es cuina a la brasa, però també la podeu fregir. A més, n’hi ha versions amb ceba, si voleu, tot i que no són tan tradicionals.

05 Coca de recapte d'Artesa de Segre

Coca de recapte d'Artesa de Segre

Coca de recapte

La base és una massa de pa amb oli i per sobre cada comarca, cada poble i cada forn hi posa els ingredients que vol: verdures escalivades, arengades, embotit, carn picada... és tan versàtil com la pizza italiana.  A Artesa de Segre, a la Noguera, és un dels llocs on trobareu més varietat de coques. N’hi ha per triar i remenar!

06 Teules de Santa Coloma de Farners

Teules de Santa Coloma de Farners

Teules

Són uns bescuits d'ametlla cuits al forn de llenya que es produeixen principalment a Santa Coloma de Farners. Aquestes galetes s'elaboren des de fa més de 120 anys i són un acompanyament perfecte per al cafè o per a una copa de ratafia o de moscatell.

07 Anxoves de L'Escala

Anxoves de L'Escala

Anxoves de l'Escala

Les fàbriques d’anxoves formen part de l’ADN de l'Empordà des de fa segles i, encara avui, es continuen elaborant de manera artesana. Si us acosteu a l'Escala, podreu visitar alguna de les fàbriques, veure com es netegen, se salen i s’envasen les anxoves, tastar-les i, és clar, comprar-ne!

 

 

08 Mató de Montserrat

Mató de Montserrat

Mató de Montserrat

El mató és un producte molt lligat a Montserrat. De fet, es té constància escrita del mató de Montserrat des de finals del segle XIX, tot i que ja es consumia a l’edat mitjana. S’elabora amb llet de vaca, cabra o ovella i no conté conservants ni colorants. El mercat del monestir de Montserrat és un dels millors llocs per comprar-ne.

09 Vi de Banyuls

Vi de Banyuls

Vi de Banyuls

És un vi dolç natural elaborat a la Catalunya del Nord des de temps immemorials. L’estat francès en va reconèixer la singularitat ja a finals del s. XIX. Es fa amb la tècnica de 'mutage', similar a la de l’obtenció del porto, i s’envelleix en bótes de roure o en ampolles. En aquest cas parlem del vi que s'elabora al poble de l'Albera, el Banyuls (amb un mínim del 50% de garnatxa i deu mesos d’envelliment), o bé també se'n pot trobar el Grand Cru (75% de garnatxa i 30 mesos).
 

 

10 Mel del Perelló

Mel del Perelló

Mel del Perelló

Al Baix Ebre hi trobem el Perelló, una localitat amb dos segles d'història d'activitat apicultora. Actualment és el principal productor de mel del país i n'elabora molts tipus: de romaní, taronger, farigola, castanyer, alzina, entre altres. A més a més té un museu dedicat al procés d'elaboració d'aquest producte. 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

15 nov

Concerts als cellers modernistes: Cooperativa de Sarral

El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i alguns cellers modernistes del projecte 'Muntanyes modernistes'...

16 nov

Tallers Món Sant Benet 2019

Cada cap de setmana, del dissabte 19 d'octubre al 29 de gener, el monestir de Sant Benet i la Fundació Alícia...

14 oct - 17 nov

II Sants fa Xup Xup

Des del 14 d'octubre fins el 17 de novembre, 19 establiments dels barris de Sants i Hostafrancs s'uneixen per engegar...

04 oct - 17 nov

II Festival Cordeví

Durant aquesta tardor, del 5 d'octubre al 17 de novembre se celebra la segona edició del Festival Gastronòmic...

Portada Cuina 233

VIETNAM. L'ÚLTIM SECRET DEL REBOST ASIÀTIC

  • Panellets d'autor
  • Rosa Vallespí

UN ANY DE CUINA PER 19,90€ I DE REGAL LA REVISTA APART

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto