Troba la teva recepta

10 Joies gastronòmiques dels Països Catalans

Els productes més singulars del territori que no et pots perdre

CUINA.CAT

24/10/2019

Lactis, peix, vi o galetes són alguns dels productes de proximitat que us presentem en aquests articles, basant-nos en la seva originalitat i la seva qualitat gastronòmica. 

01 Formatge de Maó

Formatge de Maó

Formatge de Maó

És el formatge més famós de les Balears, que es produeix concretament a Menorca. L'identificareu ràpidament pel segell de Consell Regulador de la Denominació d’Origen i per la forma, lleugerament quadrada. Està elaborat amb lllet de vaca pasteuritzada.

Segons el grau de maduració el podeu comprar tendre, semicurat o curat, i si us decidiu per l’artesà, fet amb el fogasser (un drap de cotó), el trobareu semicurat o curat.

02 Formatge de tupí

Formatge de tupí

Tupí del Pirineu

És un formatge d’ovella i de vaca tradicional de la Cerdanya, el Pallars i l’Alt Urgell. El nom de 'tupí' fa referència al recipient de ceràmica on es deixa madurar. L’element distintiu del tupí és l’aiguardent, que s’hi afegeix un cop elaborada la pasta. Després de deixar-lo fermentar un parell de mesos, ja està a punt per menjar. Es tracta d’un formatge de gust força fort i una mica picant.

03 Llonganissa de Vic

Llonganissa de Vic

Llonganissa de Vic

A la plana de Vic s’elaboren tota mena d’embotits, però només la llonganissa té Indicació Geogràfica Protegida. S’elabora amb carn magra de porc, pebre, sal i cansalada i es deixa assecar penjada. Per fer-la se seleccionen les millors parts del porc, és això el que la distingueix de la resta de llonganisses.

 

04 Baldana d'arròs

Baldana d'arròs

Baldana d'arròs

Es tracta d’una botifarra negra amb arròs, feta amb sang de porc, arròs, cansalada i pebre negre; típica de les Terres de l'Ebre. Normalment, es cuina a la brasa, però també la podeu fregir. A més, n’hi ha versions amb ceba, si voleu, tot i que no són tan tradicionals.

05 Coca de recapte d'Artesa de Segre

Coca de recapte d'Artesa de Segre

Coca de recapte

La base és una massa de pa amb oli i per sobre cada comarca, cada poble i cada forn hi posa els ingredients que vol: verdures escalivades, arengades, embotit, carn picada... és tan versàtil com la pizza italiana.  A Artesa de Segre, a la Noguera, és un dels llocs on trobareu més varietat de coques. N’hi ha per triar i remenar!

06 Teules de Santa Coloma de Farners

Teules de Santa Coloma de Farners

Teules

Són uns bescuits d'ametlla cuits al forn de llenya que es produeixen principalment a Santa Coloma de Farners. Aquestes galetes s'elaboren des de fa més de 120 anys i són un acompanyament perfecte per al cafè o per a una copa de ratafia o de moscatell.

07 Anxoves de L'Escala

Anxoves de L'Escala

Anxoves de l'Escala

Les fàbriques d’anxoves formen part de l’ADN de l'Empordà des de fa segles i, encara avui, es continuen elaborant de manera artesana. Si us acosteu a l'Escala, podreu visitar alguna de les fàbriques, veure com es netegen, se salen i s’envasen les anxoves, tastar-les i, és clar, comprar-ne!

 

 

08 Mató de Montserrat

Mató de Montserrat

Mató de Montserrat

El mató és un producte molt lligat a Montserrat. De fet, es té constància escrita del mató de Montserrat des de finals del segle XIX, tot i que ja es consumia a l’edat mitjana. S’elabora amb llet de vaca, cabra o ovella i no conté conservants ni colorants. El mercat del monestir de Montserrat és un dels millors llocs per comprar-ne.

09 Vi de Banyuls

Vi de Banyuls

Vi de Banyuls

És un vi dolç natural elaborat a la Catalunya del Nord des de temps immemorials. L’estat francès en va reconèixer la singularitat ja a finals del s. XIX. Es fa amb la tècnica de 'mutage', similar a la de l’obtenció del porto, i s’envelleix en bótes de roure o en ampolles. En aquest cas parlem del vi que s'elabora al poble de l'Albera, el Banyuls (amb un mínim del 50% de garnatxa i deu mesos d’envelliment), o bé també se'n pot trobar el Grand Cru (75% de garnatxa i 30 mesos).
 

 

10 Mel del Perelló

Mel del Perelló

Mel del Perelló

Al Baix Ebre hi trobem el Perelló, una localitat amb dos segles d'història d'activitat apicultora. Actualment és el principal productor de mel del país i n'elabora molts tipus: de romaní, taronger, farigola, castanyer, alzina, entre altres. A més a més té un museu dedicat al procés d'elaboració d'aquest producte. 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

27 gen

Cuina de mercat amb productes de temporada 2020

Els dilluns, de 9.30 a 11.15 h, podreu gaudir de tallers de cuina amb productes de temporada de la mà d'Escola...

27 gen

Taller d'arrossos i fideuades 2020

Els arrossos i les fideuades típics de la nostra gastronomia tenen gran fama arreu del món. Els dies...

28 gen

Taller 'Croquetes sorprenents'

El 28 de gener, de 18.30 a 21.30 h, al Centre Cívic El Sortidor, Carmeta Comas ensenyarà a elaborar diferents...

29 gen

VI Jornades Gastronòmiques del Brou a Menorca

Per sisè any consecutiu, l’Associació Menorquina de Bars, Restaurants i Cafeteries organitza "El...

Portada Cuina 236

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 19,90€ I DE REGAL EL NOU MITJÀ MULTIMEDIA APART + ULLERES VR

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto