CUINA.CAT
24/10/2019Lactis, peix, vi o galetes són alguns dels productes de proximitat que us presentem en aquests articles, basant-nos en la seva originalitat i la seva qualitat gastronòmica.
Formatge de Maó
És el formatge més famós de les Balears, que es produeix concretament a Menorca. L'identificareu ràpidament pel segell de Consell Regulador de la Denominació d’Origen i per la forma, lleugerament quadrada. Està elaborat amb lllet de vaca pasteuritzada.
Segons el grau de maduració el podeu comprar tendre, semicurat o curat, i si us decidiu per l’artesà, fet amb el fogasser (un drap de cotó), el trobareu semicurat o curat.
Formatge de tupí
És un formatge d’ovella i de vaca tradicional de la Cerdanya, el Pallars i l’Alt Urgell. El nom de 'tupí' fa referència al recipient de ceràmica on es deixa madurar. L’element distintiu del tupí és l’aiguardent, que s’hi afegeix un cop elaborada la pasta. Després de deixar-lo fermentar un parell de mesos, ja està a punt per menjar. Es tracta d’un formatge de gust força fort i una mica picant.
Llonganissa de Vic
A la plana de Vic s’elaboren tota mena d’embotits, però només la llonganissa té Indicació Geogràfica Protegida. S’elabora amb carn magra de porc, pebre, sal i cansalada i es deixa assecar penjada. Per fer-la se seleccionen les millors parts del porc, és això el que la distingueix de la resta de llonganisses.
Baldana d'arròs
Es tracta d’una botifarra negra amb arròs, feta amb sang de porc, arròs, cansalada i pebre negre; típica de les Terres de l'Ebre. Normalment, es cuina a la brasa, però també la podeu fregir. A més, n’hi ha versions amb ceba, si voleu, tot i que no són tan tradicionals.
Coca de recapte d'Artesa de Segre
La base és una massa de pa amb oli i per sobre cada comarca, cada poble i cada forn hi posa els ingredients que vol: verdures escalivades, arengades, embotit, carn picada... és tan versàtil com la pizza italiana. A Artesa de Segre, a la Noguera, és un dels llocs on trobareu més varietat de coques. N’hi ha per triar i remenar!
Teules de Santa Coloma de Farners
Són uns bescuits d'ametlla cuits al forn de llenya que es produeixen principalment a Santa Coloma de Farners. Aquestes galetes s'elaboren des de fa més de 120 anys i són un acompanyament perfecte per al cafè o per a una copa de ratafia o de moscatell.
Anxoves de l'Escala
Les fàbriques d’anxoves formen part de l’ADN de l'Empordà des de fa segles i, encara avui, es continuen elaborant de manera artesana. Si us acosteu a l'Escala, podreu visitar alguna de les fàbriques, veure com es netegen, se salen i s’envasen les anxoves, tastar-les i, és clar, comprar-ne!
Mató de Montserrat
El mató és un producte molt lligat a Montserrat. De fet, es té constància escrita del mató de Montserrat des de finals del segle XIX, tot i que ja es consumia a l’edat mitjana. S’elabora amb llet de vaca, cabra o ovella i no conté conservants ni colorants. El mercat del monestir de Montserrat és un dels millors llocs per comprar-ne.
Vi de Banyuls
És un vi dolç natural elaborat a la Catalunya del Nord des de temps immemorials. L’estat francès en va reconèixer la singularitat ja a finals del s. XIX. Es fa amb la tècnica de 'mutage', similar a la de l’obtenció del porto, i s’envelleix en bótes de roure o en ampolles. En aquest cas parlem del vi que s'elabora al poble de l'Albera, el Banyuls (amb un mínim del 50% de garnatxa i deu mesos d’envelliment), o bé també se'n pot trobar el Grand Cru (75% de garnatxa i 30 mesos).
Mel del Perelló
Al Baix Ebre hi trobem el Perelló, una localitat amb dos segles d'història d'activitat apicultora. Actualment és el principal productor de mel del país i n'elabora molts tipus: de romaní, taronger, farigola, castanyer, alzina, entre altres. A més a més té un museu dedicat al procés d'elaboració d'aquest producte.
En vols més?
Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de:
Rep a la teva safata d'e-mail el millor de Cuina.cat
Inscriu-te al newsletter de Cuina i uneix-te a la nostra gran família. Ja som més de 35.000.