Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Lactium de Vic premia els millors formatges del país

S'ha entregat el guardó al Millor Formatge Artesà Català i al Millor Pastís de Formatge

17a edició del Lactium de Vic

17a edició del Lactium de Vic

El cap de setmana del 3 i el 4 de maig, el Parc Jaume Balmes de Vic ha acollit la dissetena edició del Lactium, el festival del formatge artesà de Vic. L'experiència reuneix persones amb perfils molt diversos, que van des de formatgers, tastadors professionals i distribuïdors fins a productors i divulgadors del formatge artesà.

Al llarg de la jornada, els assistents han gaudit d'un espai expositiu amb 40 formatgeries d'arreu del territori i més de 200 varietats de formatges artesans catalans. Així mateix, la programació s'ha completat amb espectacles familiars, tastos guiats, xerrades divulgatives i tallers al voltant del formatge artesà.

Enguany s'ha celebrat la setzena edició del Concurs Lactium de Formatges Artesans Catalans, referent del sector, i la tercera edició del Premi al Millor Pastís de Formatge Català, que reconeix l'excel·lència en l'elaboració d'aquest producte amb formatge artesà local.

Formatge Tou del Mujal d'Ovella, Millor Formatge Català 2025

El concurs Lactium de Formatges Artesans s'ha presentat amb un nou format itinerant sota el nom Lactium on Tour. El jurat ha avaluat 166 formatges de deu punts de la geografia catalana per trobar el millor formatge artesà català.

Enguany, el guardó ha estat per al Formatge Tou del Mujal d'Ovella de la formatgeria Cal Music. Una peça de pasta tova d'ovella que ha captivat el jurat per la seva qualitat i la seva excel·lència.

L'objectiu principal del concurs és donar visibilitat als diversos actors de la cadena de valor del formatge artesà. En conseqüència, aquesta edició, formatgers i formatgeres han pogut participar com a membres del jurat i fomentar així la transparència i un major reconeixement al sector.

Amb la direcció d'Isabel Tutusaus, especialista en formatges, divulgadora i referent del sector, el jurat ha estat format per professionals del sector gastronòmic i formatger com Roser Romero, professora d'Anàlisi Sensorial de la Universitat Politècnica de Barcelona; Judit Prat i Marisa Díaz, membres del Panell de Tast d'Anàlisi Sensorial dels Formatges Artesans Catalans, i Ana Belén González, consultora gastronòmica especialista en formatges artesans, entre d'altres.

Sant Llehí, Millor Pastís de Formatge Català

Pel que fa al concurs al Millor Pastís de Formatge Català, el guardó ha estat per a Àlex Lera, de la Pastisseria Sant Llehí de Cardedeu i Sant Antoni de Vilamajor, que ha revalidat el títol obtingut a la primera edició del concurs, l'any 2023. El pastís guanyador conté cinc varietats de formatge artesà català entre els seus ingredients, amb una proporció de més d'un 28% de formatge. 

D'entre els 30 participants, cada proposta s'ha valorat de manera individual, codificada i sense conèixer-ne l'autoria, per tal de garantir l'objectivitat del procés. Els criteris de valoració han estat el gust, la textura, la tècnica i l'aspecte del pastís de formatge.

Sota la direcció de Ricard Martínez, prestigiós pastisser i cuiner de postres, el jurat ha estat format per Ester Roelas, pastissera i formadora en pastisseria a esterroelas.com; Sandra Ornelas, tècnica en pastisseria i xocolata de Valrhona; Sènia Villalustre, responsable de la pastisseria de PaVic, i Pau Carranza, pastisser i propietari de la Pastisseria Larrosa de Flix, guanyadora del premi de l'edició anterior, entre d'altres.

Podeu trobar-ne tota la informació a la web de Vic Fires.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: