Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Montserrat Fontané, mare dels germans Roca, premi Gourmet Català de l’any 2021

La revista CUINA rep el guardó a la trajectòria empresarial en la sisena edició de la Nit del Gourmet, celebrada al gironí Mas Marroch

Tots els premiats de la VI Nit del Gourmet Català amb les autoritats presents a l’acte de lliurament de premis

Tots els premiats de la VI Nit del Gourmet Català amb les autoritats presents a l’acte de lliurament de premis Ferran Caldés

La VI Nit del Gourmet Català, organitzada pel Clúster Gourmet de Catalunya, ha coronat aquest dimecres 27 d’octubre Montserrat Fontané –la mare dels germans Roca del Celler de Can Roca– amb el premi Gourmet Català de l’any 2021. Un reconeixement per a una dona que exemplifica la tradició agroalimentària i gastronòmica del nostre país. Fontané té una llarga trajectòria al capdavant dels fogons de Can Roca i és un gran exemple per a tota la família gastronòmica de Catalunya com a cuinera i matriarca del Celler de Can Roca. El guardó l’ha recollit un dels seus fills, el sommelier Josep Roca, de mans del president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Josep Roca ha comentat que la trajectòria de la seva mare es defineix amb els valors de la generositat, el sacrifici, l’esforç, l’exigència i tenir cura dels altres a partir de la cultura del gust. Valors que, des del seu punt de vista, també comparteixen les empreses del Clúster Gourmet de Catalunya. A més, ha afirmat que la seva mare és una part imprescindible per entendre l’èxit que els tres germans Roca poden viure avui.

 E5I2687

El fill de la guardonada també ha assegurat que “la mare representa una generació on hi havia penúria, una generació de pa negre. Però també representa un moment on hi havia una major biodiversitat que, actualment, estem perdent. Cada dia es perden 10 llavors. I també hem anat perdent la cuina antiga molt ràpid, en una generació i mitja. És per això que, des del símbol de la nostra mare, reivindiquem la urgència, l’alerta i l’engrescament per salvaguardar llavors i receptes i per evitar més mals al planeta”.

Un nou reconeixement per al CUINA

Si bé el premi Gourmet de l'Any ha estat el reconeixement principal de la VI Nit del Gourmet Català, també s’han lliurat altres guardons importants, com el que ha rebut la revista CUINA per la seva trajectòria empresarial. En l’any que celebrem el vintè aniversari, la publicació ha estat reconeguda per la llarga trajectòria com a mitjà de comunicació líder i altaveu de la gastronomia i dels productes de qualitat del país. La directora Judith Càlix ha rebut el premi de mans de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, en presència també de l’anterior director de la publicació, Josep Sucarrats.

 E5I2661

Càlix ha mostrat l’alegria d’equip de la revista en rebre un nou premi, després del premi Josep Mercader rebut al Gastronomic Forum de Barcelona: “Estem agraïts i emocionats per aquest premi que reconeix els nostres 20 anys de trajectòria. Es diu de pressa, 20 anys, però al darrere hi ha la valentia de les empreses que han impulsat la revista CUINA. Aquest és un premi compartit per a totes les persones que han treballat en les gairebé 38.000 pàgines d’aquests 254 números publicats”.

Dos premis més a membres del Clúster Gourmet

Els altres premiats de la nit han estat el celler Vallformosa –pel seu creixement empresarial mitjançant la internacionalització, basada en l’estratègia digital i el llançament de nous productes– i l’empresa Hort del Silenci, pel seu creixement empresarial mitjançant la innovació i pels seus productes sans, ecològics, sostenibles i de proximitat. La directora de Vallformosa, Marta Vidal, ha rebut el guardó de mans de l’alcalde de Vilablareix, David Mascort, mentre que el director gerent d’Hort del Silenci, Ramon Pons, ho ha fet del secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos.

Marta Vidal ha agraït la feina intensa dels viticultors i, també, dels companys i col·laboradors de Vallformosa, mentre que Pons s’ha referit al seu producte, l’ou vegetal, elaborat amb farina de cigró de l’Alta Segarra, com a emblema dels valors pels quals treballen: recuperació d’una varietat, contribució a la sobirania alimentària, impuls de la zona de Ponent, actuació contra el despoblament rural i visibilització de la feina a pagès com un futur digne i pròsper.

Moltes novetats

Després d’una fotografia conjunta de tots els premiats i d’un brindis amb cava Vallformosa, els assistents a la festa han gaudit del còctel de degustació –amb el qual es va cloure la VI Nit del Gourmet Català– que l’equip del Celler de Can Roca ha preparat a Mas Marroch amb productes de les empreses sòcies del Clúster Gourmet de Catalunya, que durant la tarda han mostrat les novetats dels seus productes al públic assistent. El Clúster, membre del Programa Catalunya Clústers de la Generalitat de Catalunya, està actualment format per 61 socis que representen un volum total de 304 milions d’euros i ocupen al voltant de 3.036 persones.

 W0A3626

Un sector clau del país

La VI Nit del Gourmet Català ha servit, un any més, per donar a conèixer els productes més innovadors dels socis del Clúster Gourmet de Catalunya, així com per presentar noves marques que s’han adherit al projecte en el darrer any. Àngel Velasco, president del Clúster Gourmet de Catalunya i director gerent de Torrons Vicens, ha obert l’acte amb un parlament en què ha volgut destacar que la pandèmia ha posat a prova el sector de l’alimentació, que, a parer seu, ha demostrat una gran fortalesa, sobretot pel que fa a la capacitat de treball de les persones que el sostenen. Així mateix, celebra l’esforç sostingut per afrontar els reptes en digitalització, sostenibilitat, innovació i internacionalització. “La indústria agroalimentària ha estat essencial durant la pandèmia. Hem demostrat que som un sector fort, capaç de fer front a reptes impossibles”, ha destacat.

Una potència alimentària

D’altra banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el seu parlament de cloenda de l’acte, ha constatat l’excel·lència i el potencial de la gastronomia catalana a través de les empreses presents a l’acte i ha destacat que l’impuls de la gastronomia està fent canviar la consciència dels consumidors en termes de territori i sostenibilitat i que, a més, és un element de marca de país. Ha instat a reconèixer el potencial que té Catalunya com a potència alimentària i a seguir apostant pel valor, cosa que, sens dubte, també passa pel producte gourmet: “Penso que el sector és clau perquè en tota la cadena de valor s’expressa el gran potencial de l’economia de Catalunya: des del productor fins al restaurant, sumant tots els actors que hi ha enmig, com ara la distribució i el ‘retail’”.

 E5I2823

Sobre el Clúster Gourmet

El Clúster Gourmet de Catalunya es va crear el març del 2010 amb l’objectiu de promoure i contribuir a la competitivitat del sector de l’alimentació gourmet d’alta gamma mitjançant l’impuls a la internacionalització i la innovació dels seus associats i la millora de les condicions de l’entorn del sector. Per al sector gourmet, el creixement de l’empresa ha d’anar acompanyat del manteniment del posicionament diferencial del producte; el Clúster és una eina per assolir aquest objectiu. D’àmbit català, la cadena de valor del Clúster inclou des del proveïdor de matèria primera, l'encarregat de l'envasament, el canal de distribució (detall, Horeca, gran distribució, física i digital) passant pels elaboradors i tots els agents de coneixement (centres tecnològics, universitats, escoles de cuina...), empreses de servei (màrqueting, promoció firal...), així com revistes especialitzades, turisme gastronòmic, etc.

 

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 290

UN REBOST ÚNIC. PLATS PER ASSABORIR ELS PAISATGES DE MUNTANYA DE CASA NOSTRA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Oriol Lagé

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: