Xerigots, la botiga de formatges de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), invertirà 300.000 € per convertir les seves instal·lacions en l'espai de referència del formatge a Catalunya i el principal proveïdor d'aquest producte artesà a restaurants i clients finals.
Mentre durin les obres, que començaran a l'inici del 2022, els amants del formatge podran continuar comprant-ne els productes en línia i gaudir d'experiències làcties amb una nova activitat que Xerigots posa en marxa amb l'empresa d'autobusos Ayats i que arribarà arreu del territori.
Tres experiències en ruta
L'aventura empresarial conjunta és 'Movem Xerigots: formatges en ruta', i consisteix a oferir activitats per gaudir de les sensacions i la cultura del formatge dalt d'un autobús equipat com un restaurant d'alta gamma, amb el sostre de vidre i una cuina amb tots els serveis.
Des del gener fins al juny de 2022, l'autobús farà parada cada dissabte en una població catalana diferent, on oferirà tres experiències: l'Àpat Sota les Estrelles (la versió completa, amb un sopar de vint formatges, alguns cuinats i quatre vins), el Tast Vespertí (la versió reduïda i en horari de tarda, amb sis formatges i tres vins) i el Take Away (amb vuit formatges ja tallats preparats per degustar a casa i que es podran recollir a l'autobús).
La primera part de la ruta, amb les deu primeres parades de les 22 previstes en tot l'itinerari, ja és a la venda a través de la web de Xerigots.
Tres espais d'activitats
Pel que fa a la inversió en les instal·lacions de la botiga (actualment, un dels únics espais d'afinament de formatges del país), el projecte passa per generar tres espais d'activitats: sala de tast per a 50 persones, botiga amb sala d'exposicions i un terrat a l'aire lliure. D'altra banda, s'ampliarà un 50% la sala de tall i es duplicarà la capacitat de fred per disposar de més espai d'emmagatzematge.
Aquesta inversió és també una aposta per un espai emblemàtic de Vilafranca, com és el carrer del Comerç, i per la rehabilitació i adequació a uns nous usos d'una nau històrica que antigament allotjava un dels molts cellers i magatzems de vi que es van construir al final del segle XIX a tocar de la via. Una aposta també pel Penedès i el foment de l'enoturisme amb experiències que posen en harmonia el formatge amb el vi, producte protagonista del territori.