Mai sabeu quins són els productes que cal menjar cada temporada? Us feu un embolic? No patiu! Aquests són els productes del mes de setembre.
Raïm Anna Garcia Frigola
El raïm és una de les fruites més destacades de l'agricultura (i de la cultura) mediterrània, molt típica del final de l'estiu i molt rica en flavonoides i antioxidants, que fan també del vi una beguda molt saludable (amb moderació). El seu origen se situa a la zona d'Orient, i s'ha estès per tota la conca mediterrània i pels països d'arreu del globus amb climes similars. El conreu es destina majoritàriament a la producció del vi.
Carbassons
És una de les grans hortalisses d'estiu, amb moltes opcions a la cuina. El podem consumir tant cru com cuit, se'n poden fer carpaccios vegetals deliciosos o fideus vegetals, farcir-los i gratinar-los, o incorporar-los en un saltat. El 95% del pes del carbassó és aigua, i per això és tan hidratant i agradable menjar-ne quan és l'època més calorosa de l'any, que coincideix amb la seva plenitud organolèptica
Albercoc
És una fruita d'estiu de gust i aroma delicats, amb una pell de color ataronjat atractiu i tacte de vellut. El nom 'albercoc' és una evolució d'un vocable àrab. Van ser precisament els àrabs els qui en van estendre el cultiu per tot el Mediterrani; va ser introduït des d'Armènia, cosa que queda gravada en el seu nom científic: 'Prunus armeniaca'
Cogombre
El cogombre és la quarta hortalissa més produïda al món, per darrere el tomàquet, la col i la ceba. Es va començar a cultivar a l'Índia fa més de 3.000 anys. Els grecs i els romans el van adoptar i li donaven també un ús terapèutic, per tractar la gota, l'obesitat i les malalties cardíaques. A la cuina és un ingredient que fem servir en cru, molt present en amanides, i sopes fredes. Destaca la seva presència al gaspatxo, i el tzatziki, una amanida d'origen grec feta amb iogurt, enciam i cogombre ratllat.
Nap blanc Thinkstock
Els naps són plantes bianuals d'origen asiàtic que neixen directament d'arrel. El primer any desenvolupa una arrel engruixida en la part superior i el segon any floreix, i poden arribar a medir fins a 40 cm. Són un ingredient que ja coneixien els grecs i els romans, que es feien servir de la mateixa manera que fem servir la patata.
Fonoll
Pertany a la mateixa família que els apis, les apiàcies o umbel·líferes, i destaca pel seu sabor marcadament anisat. Se'l coneix sobretot com a condiment, però també es fa servir en amanides, especialment els bulbs més tendres; per fer infusions, o per fer al vapor. És molt recomanable si teniu problemes digestius, ja que afavoreix el trànsit intestinal, redueix la inflamació abdominal i ajuda a eliminar gasos.
Congre / Thinkstock
El congre és un peix blau no gaire conegut (encara que consumit a Catalunya des de fa molts segles), especialment important a la llotja de Palamós. El seu cap és ideal per fer fumets i el seu cos s'acostuma a utilitzar per fer sarsueles o plats d'arròs. Té molta presència tant a la cuina tradicional japonesa com a la xinesa.
Bròquil verd Thinkstock
El bròquil és bo incorporar-lo a la nostra alimentació sempre, però aprofiteu ara per gaudir del seu màxim sabor. Com a verdura conté un 90% d'aigua, és antioxidant, ajuda a prevenir el càncer i enforteix les nostres defenses. Què espereu? Podeu fer-lo al vapor, al forn, gratinat, saltat i de totes les maneres que imagineu!
Conill amb llenegues negres seques FOOD PHOTOS / CRISTINA RIVAROLA Food Photos / Cristina Rivarola
La carn de conill és poc calòrica i baixa en greixos; per tant, és una opció fantàstica per a qui busqui mantenir la línia. Aneu més enllà de l'arròs amb conill i feu múltiples receptes amb aquesta carn blanca, com el conill amb allada, amb vi blanc, amb fideuà o amb cervesa.
En vols més?
Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de:
Rep a la teva safata d'e-mail el millor de Cuina.cat
Inscriu-te al newsletter de Cuina i uneix-te a la nostra gran família. Ja som més de 35.000.