L’empresa Torrons i Mel Alemany, d’Os de Balaguer (Noguera) col·labora en la VII edició del repte ciclista CAT700, que travessa Catalunya de nord a sud en bicicleta de muntanya, des dels Pirineus fins al delta de l’Ebre passant pel Montsec. I ho fa presentant unes barretes energètiques amb mel dissenyades especialment per a esportistes, que estan sent testades en el marc del recorregut. Aquest producte energètic ha estat dissenyat per l’assessor nutricional Jordi Parés (Equilibrium Cosment) i l’estudiant del Grau en Ciències Culinàries i Gastronòmiques Ariadna Poch (UB-UPC). Es tracta d’unes barretes ‘raw’ formulades amb ingredients 100% naturals per tal d’aportar als esportistes l’energia necessària per afrontar els dies i les hores d’esforç que requereix la CAT700, així com la recuperació. Les barretes són úniques en el mercat, atès que no n’existeix cap altra amb mel pensada només per a esportistes i amb ingredients 100% naturals.
Mel i pol·len
Una de les barretes està indicada per consumir durant l’esforç amb l’aportació d’hidrats de carboni procedents de la mel i la civada, amb la cafeïna natural del guaranà. L’altra està ideada per recuperar-se de l’esforç i combina el pol·len (la proteïna de les abelles) amb l’ametlla, que afavoreix l’efecte antiinflamatori. Totes dues tenen en comú una composició nutricional equilibrada per als esportistes, ja que estan elaborades a base de civada, fruita seca, mel de romaní, proteïna del sèrum de la llet i cacau 100%. Tot l’embalatge de les barretes energètiques el fan de manera manual persones amb discapacitat del Centre Especial de Treball La Torxa de Lleida.
Segons explica Ferran Alemany, “hem volgut dissenyar un producte energètic totalment natural i amb un concepte ‘raw’, sense coccions superiors a 40º, i el que el fa diferent és que està especialment formulat per als esportistes. És, doncs, energia 100% natural per fer esport, i posar-la a prova en aquesta cursa d’autosuficiència i no competitiva que travessa el territori del Montsec ens semblava una gran ocasió”.
Un recorregut exigent de cinc dies
La CAT700 està organitzada per Gravel Cycles i La Nova Fita, i els participants tenen dinc dies per acabar el recorregut, el 22 de juny, a l’Ampolla (delta de l’Ebre). Es tracta de la cita pionera d’aquestes característiques al sud d’Europa, que recupera la filosofia original del ciclisme brevetista –individu i màquina autosuficients sense ajut extern– adaptant-la ara a camins rurals, pistes forestals i alguna carretera local amb una intensitat de trànsit baixa. El seu format d’autosuficiència, en què el cronòmetre no s’atura un cop efectuada la sortida, implica que no està permesa l’assistència externa i, per tant, cada participant ha de gestionar el seu menjar i la beguda, així com les hores de son durant els dies de la prova.
Segons Eliseu T. Climent, coorganitzador de la CAT700, “la CAT700 és un repte esportiu exigent, tant físic com mental, però també, un viatge al cor de la riquesa paisatgística de Catalunya, que va des de l’alta muntanya fins al litoral. Amb el pas de la CAT700, volem fer visibles alhora comarques com les de Ponent, que sovint han estat oblidades. En aquest sentit, entenem la CAT700 com un acte de justícia envers els pobles i la gent de muntanya i dels entorns rurals menys considerats, i aquesta prova en autosuficiència obliga els participants a aportar el seu gra de sorra al territori, menjant i dormint als seus establiments”.