Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Obradors catalans inicien la producció d'aliments amb plantes oblidades

El projecte inclou 30 productes elaborats a partir de fruits forestals poc habituals

Producte del projecte Plantes Oblidades elaborat per Eixarcolant

Producte del projecte Plantes Oblidades elaborat per Eixarcolant

Diversos obradors catalans han engegat la producció de productes alimentaris elaborats amb fruits forestals poc habituals com són l'aranyó, la cirera d'arboç, l'aglà, el gratacul o la pinya verda de pi. 

Emmarcada dins el projecte Plantes Oblidades –impulsada per entitats de recerca com Sambucus, Emys i Eixarcolant, juntament amb la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) i la Universitat de Barcelona–, la iniciativa fomenta la bioeconomia rural amb l'objectiu de desenvolupar i promoure l'aprofitament d'aliments forestals en desús.

Noves propostes amb plantes oblidades

En el marc d'aquest projecte, s'han desenvolupat més de 125 productes a partir de cinc espècies forestals. D'entre aquests productes, se n'han seleccionat 30 per escalar i produir de manera pilot. Aquests inclouen propostes que van des de l'oli de pinyes o la melmelada de tomàquet fins a la vinagreta de pinya verda de pi, el gelat d'aglà o la kombutxa d'aranyó, entre d'altres.

La selecció s'ha dut a terme a partir de la valoració del públic general i una taula d'experts del món de la restauració. A més, ha seguit els criteris de viabilitat tècnica, potencial comercial i rellevància de revalorització de recursos forestals.

Un model col·laboratiu

Ara bé, per tal de dur a terme la producció i la comercialització dels productes, s'han establert acords de col·laboració amb diversos obradors que treballaran amb les referències seleccionades adaptant els seus processos a cada ingredient forestal. Aquestes col·laboracions s'han basat en criteris de qualitat, en experiència en la transformació d'ingredients i en compromís amb una producció sostenible.

A banda d'optimitzar el procés d'elaboració, els acords contribueixen a fomentar un model agroalimentari divers amb la voluntat de treballar amb ingredients forestals poc habituals. Els obradors seleccionats inclouen noms com Can Gibert, Eixarcolant, Forn de Jorba, La Cleda i Bodevici, entre d'altres. Cadascun d'ells assumeix responsabilitats concretes en la producció, mentre que les entitats impulsores del projecte s'encarreguen de la recerca i del desenvolupament, així com del disseny de la marca i l'estratègia de distribució.

La producció pilot inclou 500 unitats de cada referència, per avaluar-ne la viabilitat al mercat durant un període de sis mesos. Si els resultats són positius, es preveu una segona fase amb un escalat comercial amb un nou contracte de col·laboració.
Podeu trobar-ne tota la informació a la web d'Eixarcolant.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 290

UN REBOST ÚNIC. PLATS PER ASSABORIR ELS PAISATGES DE MUNTANYA DE CASA NOSTRA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Oriol Lagé

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: