Ponts s'ha convertit aquesta setmana en l'epicentre del moviment Slow Food Km0 de Catalunya, ja que ha acollit la trobada anual dels que aposten per allò que és "bo, net i just", un esdeveniment que ha servit per a fer entrega dels distintius Slow Food Catalunya a 85 establiments d'arreu del territori, i per presentar la primera Guia Slow Food Catalunya 2025.
La trobada ha estat apadrinada pel xef Mateu Casañas, del restaurant Disfrutar, i presentada per l'estilista gastronòmica Laura Ponts. La gala d'entrega dels distintius, a més, ha comptat amb l'assistència de Juli Alegre, director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida; Miquel Plensa, president del Consell Comarcal de la Noguera, i Josep Tàpies, alcalde de Ponts.
Sis nous restaurants Slow Food Catalunya Km0
El moviment Slow Food Catalunya ha distingit per primera vegada sis nous restaurants, que lluiran el segell per primera vegada el 2025. Els nouvinguts són el restaurant Boixetes Can Manel (Viella, Lleida), All Negre (Montardit de Baix, Lleida), L'Era (Barruera, Lleida), Arrels (Prades, Tarragona), Can Jepet (Setcases, Girona) i L'Algadir del Delta (Poble Nou del Delta, Tarragona).
Establiments que se sumen a una família que creix any rere any i que en total ja compta amb 86 establiments –amb els que s'incorporen avui–: 2 escoles d'hostaleria (la de Tona i la de Sort, que s'hi van sumar aquest abril), 25 menjadors escolars i 58 restaurants (9 a Tarragona, 28 a Barcelona, 7 a Girona, 12 a Lleida, 1 al Rosselló, 1 a Castelló i 1 a les Illes Balears).
Slow Food Catalunya, cuina ecològica i de proximitat
Slow Food és una associació ecogastronòmica sense ànim de lucre, sorgida per fomentar una cultura gastronòmica basada en els aliments bons, nets i justos. Fundada a Itàlia l'any 1989, actualment té representació en 122 països diferents.
A Catalunya, els cuiners Slow Food, a més, han impulsat el projecte Km0, creat l'any 2008, i que defineix i comprova l'assoliment de certs compromisos que el xef assumeix en relació amb la filosofia del que és bo, net i just.
Els requisits per ser Slow Food són diversos, entre els quals, ser avalat o proposat per algun dels membres. En cas de no tenir l'aval, durant els primers mesos, el nou membre tindrà un padrí per rebre assessorament i acompanyament. Així mateix, s'ha de disposar d'un mínim de sis plats o més de quilòmetre zero a la carta (que han d'estar elaborats amb productes ecològics comprats directament a productors d'un radi inferior a 100 km). També, s'ha de comprar de forma directa a un mínim de vuit productors locals que es trobin en un radi inferior a 100 km. A la cuina, s'han de fer servir productes protegits per l'Arca del Gust de Slow Food. La carta de vins també ha de tenir una gran representació de vins locals. I s'ha de reduir al màxim la generació de residus i fomentar el reciclatge, així com apostar per l'ús d'energies renovables.
Des que un establiment demana "formar part del col·lectiu" poden passar entre sis i dotze mesos, ja que s'ha de certificar i comprovar que es compleixen aquests requisits. El grup de "Sàpiens", els més veterans de cada zona o regió, són els encarregats de fer aquest seguiment i de coordinar els adherits de la zona. Perquè, de fet, amb el temps, els restaurants han de tendir a ser de quilòmetre zero al 100%.
En el cas de les Escoles de Cuina i els Menjadors Escolars, els requisits varien, però sempre en el marc de la filosofia i el vademècum Slow Food.
Podeu trobar-ne més informació a www.slowfoodcatalunya.cat.