Els Premis Gastronòmics Josep Lladonosa –que des del 2021 trien els millors alumnes en un format de concurs presencial en directe– han anunciat els guanyadors de l'any 2025. Enguany, el premi ha estat per a les estudiants Jenny Mieres, de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils, a la categoria de cuina, i Martina Pérez, de l'Escola Joviat de Manresa, a la de responsable de sala.
La final de la cinquena edició del certamen s'ha celebrat al Palau de Pedralbes de Barcelona amb la participació de 18 finalistes –vuit de cuina i deu de sala– seleccionats per un jurat professional dirigit pels germans Torres i pel xef Pep Moreno.
Per a la categoria de cuina, els aspirants han preparat dues receptes; un mig-raust de pollastre amb llet d'ametlles i una recepta lliure amb arròs Bayo com a ingredient principal. Paral·lelament, els alumnes de la categoria de sala han mostrat les seves habilitats en cinc proves: servei de taula, tiratge i prescripció de cervesa, elaboració d'un cafè exprés, preparació d'un còctel i servei de precisió de cava.
Un homenatge a les arrels
En aquesta edició, el lema ha estat 'Una cuina de fa 700 anys'. Amb l'objectiu de posar el focus en les arrels medievals de la cuina catalana –amb receptes inspirades en el Llibre de Sent Soví (1324), recuperades i documentades pel mateix Josep Lladonosa–, les receptes a realitzar durant les eliminatòries s'han pres de manuscrits i llibres de l'edat mitjana.
A banda dels premis principals, s'ha atorgat el Premi Social a Yassine Maatallaoui (cuina) de la Fundació Formació i Treball d'INS Escola-restaurant, de Sant Adrià de Besòs, i a Pol González (sala), de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils, que ha rebut una menció especial pel millor còctel Royal Bliss.
Podeu trobar-ne tota la informació a la web de Premis Lladonosa.