Ningú no dubta que la sensació no és la mateixa si mengem un tall de carn amb un plat de ceràmica i asseguts a una taula amb estovalles que si ho fem amb una carmanyola de plàstic davant l'ordinador de la feina. La carn és la mateixa, però la percepció que en tenim del gust i de la textura, no. I, el que és més important, el gaudi és totalment diferent. A grans trets, aquesta és la premissa amb què treballen des de fa onze generacions a l'empresa austríaca de fabricació de copes Riedel. Investiguen quina és la forma de copa més adequada per a cada tipus de vi.
Per si de cas algú tenia cap dubte que això sigui així, des d'Euroselecció, l'empresa que ven aquesta marca a tot l'estat, i amb la complicitat de l'empresa distribuïdora Vila Viniteca, es van organitzar dues sessions per mostrar a sommeliers, a periodistes i, sobretot, a restauradors, la importància d'escollir bé les copes. I es va fer amb un tast que va dirigir el mateix Maximilian Riedel, onzena generació d'aquesta família austríaca, en el qual es va presentar l'última col·lecció que han tret, que es diu Veloce i que proposa copes específiques en funció de la varietat de raïm.
Cada un dels assistents tenia quatre copes buides i tres gots amb un vi diferent cadascú. Fent una mena de joc, es convidava el públic a servir el mateix vi del got en diverses copes, per comprovar-ne les diferències. Era facilíssim adonar-se'n, fins i tot sense que Maximilian Riedel ho indiqués, i les diferències eren substancials quan es tastava un vi negre amb una copa pensada per a vi blanc. Fins aquí podria semblar normal, però és que fins i tot era relativament senzill detectar la diferència entre el mateix vi servit en dues copes per a vi negre, però pensades per a varietats de raïm diferents.
No és la primera vegada que aquesta marca dissenya copes adaptades a les característiques organolèptiques de tipus de raïms diferents ni que analitza molt bé quina ha de ser la forma de la copa per treure la màxima expressió d'un vi. En aquesta ocasió són quatre copes. D'aquestes, una és per a vins de raïm cabernet i una altra, per a vi negre, en aquest cas, pinot noir. Totes dues són bastant grans i en cadascuna hi cap més d'una ampolla de vi. Les altres dues, de vi blanc, són una mica més petites i tenen una forma semblant entre elles –tot i que són molt diferents a les de vi negre–, i estan pensades per beure-hi vins de sauvignon blanc i de chardonnay.
Amb aquesta sessió, volien mostrar als restauradors que en moltes ocasions no n'hi ha prou de tenir bons vins a la carta, perquè una copa poc adequada pot empetitir l'experiència de degustació i apreciació del vi.