Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

4 productes històrics recuperats

Quatre artesans de Catalunya recuperen productes amb segles d'història

FERRAN CALDÉS

20/01/2021

Els temps canvien i els gustos evolucionen. Avui ens pot semblar impensable que el líquid que resulta del ferment del peix pugui ser comestible, que es facin embotits amb carns poc habituals o que puguem consumir begudes pròpies dels déus. Però a Catalunya hi ha artesans que es dediquen, precisament, a recuperar ‒i adaptar als gustos actuals‒ productes com aquests. Aquí en teniu quatre que val la pena conèixer. 

Botifarra medieval

Botifarra medieval

Botifarra medieval

Es tracta d'un aliment molt antic que el carnisser olotí Fermín Corominas va recuperar gràcies al 'Llibre de Sent Soví', un llibre de receptes medievals. Està feta a partir de carn de cérvol, fetge d'ànec, carn de porc i herbes com el romaní, la farigola i l'orenga. El fet curiós és que al llibre no hi apareixien les quantitats exactes de cada ingredient, així que Corominas va haver d'anar provant fins a trobar la recepta exacta, que avui elabora a l'obrador que té sota casa i que es pot comprar a la seva botiga de la plaça del Mercat d'Olot i a la cooperativa El Rusc, de Girona, un dia a la setmana. La botifarra medieval ha tingut tant d'èxit que Corominas continua recuperant embotits antics, com la botifarra dolça, feta amb poma, panses, mel, llimona i gingebre. 

Almadroc

Almadroc

Almadroc

És un exemple de com convertir un defecte del formatge en una virtut. Al Mas Alba són pagesos de tota la vida i, actualment, es dediquen a criar cabres lleteres, amb què elaboren set varietats diferents de formatge. Dels tres germans de la família Huguet, en Martí és qui s'encarrega de la formatgeria; i un dia va veure l'almadroc, que era una salsa, al 'Llibre de Sent Soví'. L'almadroc és un formatge fet salsa, o sigui que li anava bé per treure profit dels errors i dels formatges que tenien defectes. Ell, però, va optar fer-lo com si fos mantega, de manera que és ideal per untar-lo al pa. 

Ampolles de salsa gàrum d'anxoves

Ampolles de salsa gàrum d'anxoves

Gàrum

La tradició anxovera de l'Escala es remunta a temps immemorials, i per això no és estrany que precisament aquí trobem la versió moderna del gàrum. Callol Serrats, empresa que es dedica a l'elaboració de l'anxova, ha creat Colatura d'Anxova, seguint la mateixa filosofia del gàrum romà: aprofitar el líquid resultant d'elaborar les anxoves per donar-li, una vegada filtrat, un ús gastronòmic. A l'època romana, per cert, es feia fermentant els caps i les tripes del peix, i el consideraven un producte afrodisíac. 

Aiguamel

Aiguamel

Aiguamel

Bernardo Gil treballava a la banca i, un dia, va decidir fer un canvi de vida i començar a treballar amb la mel, però d'una manera diferent; realitzant-ne un fermentat que, de fet, és el més antic que es coneix: "Els celtes, els ibers, els romans... totes les cultures, abans del vi, han begut aiguamel". Certament, moltes històries de ficció en parlen i les mitologies grega, romana i escandinava en són plenes de referències, fins al punt que també és coneguda com el 'nèctar dels déus'. En Bernardo va aprendre a fer-ne i, de mica en mica, va anar perfeccionant el producte que ven avui: una beguda d'entre 13 i 15 graus d'alcohol, de gust suau, que s'obté fermentant mel barrejada amb aigua i deixant-la reposar cinc anys en bótes de roure. La podeu comprar a D'Melis, a Vallbona d'Anoia.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 279

PORTEM LA PRIMAVERA AL PLAT!

  • Plats del mes
  • Sara Valls

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: