El món de la gastronomia es va reunir a València el 20 de juny per celebrar els premis The World's 50 Best Restaurants 2023, en una gala en què Disfrutar, de Barcelona, ha aconseguit la segona posició en el The World's Best Restaurant 2023. Situat just davant del Mercat del Ninot de Barcelona, l'establiment va ser fundat el desembre de 2014 per tres exbullinians, Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, també propietaris del Compartir de Cadaqués i Barcelona. El 2015 va aconseguir la seva primer estrella Michelin i, dos anys més tard, la segona. També té tres sols segons la guia Repsol.
La cerimònia de lliurament de premis dels The World's 50 Best Restaurants 2023, celebrada a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, va coronar Central, el restaurant insígnia de Lima dels cuiners Virgilio Martínez i Pia León, que succeeix així al guanyador de 2022, Geranium, de Copenhaguen. La cuina de Central fa un homenatge al Perú, amb un menú que celebra la biodiversitat única dels ingredients indígenes del país, juntament amb les seves tradicions i història, mentre promou la sostenibilitat.
Virgilio Martínez i Pía León, del restaurant Central de Lima, el millor del món.
Al TOP mundial
Comptant el Disfrutar i el Diverxo, de Dabiz Muñoz, són sis els restaurants de l'Estat espanyol que s'han col·locat entre els 50 millors del món, fet que demostra que la gastronomia del país continua sent una de les més prestigioses del món. Els altres són l'Etxebarri, a Axpe (núm. 4), Quique Dacosta, a Dénia (núm. 20), Elkano, a Getaria (núm. 22) i Mugaritz, a Sant Sebastià (núm. 31).
L'Amèrica del Sud reforça encara més la seva posició a la gastronomia global, amb nou restaurants, dos d’ells noves incorporacions: Kjolle, de Pía León (núm. 28), a Lima, i El Chato (núm. 33), a Bogotà. Àsia el segueix amb set restaurants a la llista, amb Odette, a Singapur, nomenat The Best Restaurant a Àsia (núm. 14), juntament amb les noves incorporacions Le Du (núm. 15) i Gaggan Anand (núm.17), a Bangkok, i Sézanne, a Tòquio (núm. 37). Trèsind Studio (núm. 11), a Dubai, va ser nomenat The Best Restaurant a l'Orient Mitjà a Àfrica.
La Ciutat de les Arts i les Ciències de València, on va tenir lloc la gala.
Qui tria els restaurants?
La llista de The World's 50 Best Restaurants 2023 és votada per 1.080 experts internacionals del sector de la restauració (cuiners i periodistes) i gurmets viatgers que formen part de The World's 50 Best Restaurants Academy. L'Acadèmia està formada per 27 regions diferents de tot el món, cada una de les quals compta amb 40 membres, incloent-hi un president.
Per què El Celler de Can Roca no és a la llista?
Segons l'organització, els restaurants classificats en el número 1 ja han demostrat amb escreix la seva vàlua i seran honrats per sempre com a destinacions gastronòmiques emblemàtiques al Saló de la Fama The Best of the Best. Per tant, els restaurants següents –alguns ja són història, com El Bulli– no han pogut ser votats el 2023 i tampoc no ho seran, juntament amb Central, en properes edicions:
• El Bulli (2002, 2006-2009)
• The French Laundry (2003-2004)
• The Fat Duck (2005)
• Noma - local original (2010-2012, 2014)
• El Celler de Can Roca (2013, 2015)
• Osteria Francescana (2016, 2018)
• Eleven Madison Park (2017)
• Mirazur (2019)
• Noma - local actual (2021)
• Geranium (2022)
Podeu consultar la llista completa dels 50 'best' en aquest enllaç.