Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Restes vinculades al vi al jaciment iber de Jean Leon

Diverses llavors de raïm carbonitzades certifiquen la pràctica de la viticultura a Torrelavit fa 2200 anys

La peça més important és un bol per beure vi amb una inscripció en escriptura ibèrica

La peça més important és un bol per beure vi amb una inscripció en escriptura ibèrica

Els treballs arqueològics fets a Jean Leon, al terme municipal de Torrelavit, arran del descobriment fortuït d’un jaciment d’època ibera dels segles II-I aC, han proporcionat resultats destacables. La peça més important és un bol per beure vi amb una inscripció en escriptura ibèrica, la tercera inscripció sobre ceràmica més llarga de totes les que s’han documentat fins ara en el món ibèric. Tot i que el bol estava molt fragmentat, se n’ha pogut reconstruir la major part de la inscripció, que comença amb les paraules “Neitin iunstir”, una expressió característica de la llengua ibèrica que la majoria d’estudiosos interpreten com una forma de salutació o propiciatòria. 

En la sitja on s’ha descobert la inscripció, també s’han localitzat un conjunt de peces ceràmiques senceres com un càlat (un recipient de ceràmica de forma troncocònica i vora plana), una gerreta bicònica (és a dir, formada per dos cons truncats units per la base i una nansa) i diversos gots, així com restes d’animals. Les restes arqueològiques més rellevants trobades en les altres dues sitges importants del jaciment són, per una banda, dues llavors carbonitzades de raïm, concretament de ‘Vitis vinifera’, i per l’altra, la miniatura d’una cílix o copa grega per beure vi, a més de diverses fusaioles o torteres per filar. La sitja del raïm també presenta restes singulars que denoten algun tipus de ritual o gran banquet.

Arqueologia del vi

En relació amb l’arqueologia del vi, s’han identificat àmfores ibèriques i romanes que indiquen que es consumia vi local i d’importació, de manera que aquests recipients són una evidència del transport i emmagatzematge del vi. També han aparegut altres restes ceràmiques vinculades amb el servei i el consum del vi, com les gerres, una miniatura de crater (on es barrejava el vi amb aigua) i una altra de cílix (copa), així com bols i gots, a més de les llavors carbonitzades de ‘Vitis vinifera’ que certifiquen que es practicava la vitivinicultura en el jaciment.

Acabada l’excavació, l’Ajuntament de Torrelavit iniciarà els tràmits per declarar el jaciment com a Bé Cultural d’Interès Local. En el futur, està previst excavar la meitat restant del jaciment i exposar les troballes arqueològiques al centre de visites de Jean Leon i al Museu de les Cultures del Vi de Catalunya a Vilafranca del Penedès, Vinseum.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: