Heu sentit mai a parlar de la cúrcuma? Doncs bé, la cúrcuma és una espècia de color groc intens i una característica olor que prové d'una planta pròpia de l'Índia i d'Indonèsia.
Al principi l'espècia es feia servir com a colorant per a la llana, però més tard es va incloure dins la gastronomia hindú fins a arribar a formar part dels plats amb curri.
Els compostos de la cúrcuma fan que l'espècia tingui grans propietats medicinals i, per tant, té diversos beneficis per a la nostra salut. Us els expliquem a continuació.
Gràcies a les seves propietats antiinflamatòries, la cúrcuma és capaç de prevenir l'acidesa i calmar la cremor d'estómac, així com els trastorns digestius en general.
Es recomana que les persones amb falta de gana, dispèpsia, gastritis o digestió lenta en consumeixin. A més, ajuda a evitar els gasos, les flatulències i els còlics intestinals.
La cúrcuma és un tònic biliar excel·lent i, fins i tot, alguns dels seus components hepatoprotectors ajuden a eliminar les pedres de la vesícula biliar i afavoreixen el drenatge hepàtic. Com que té propietats antiinflamatòries, es recomana prendre'n a aquelles persones amb icterícia, cirrosi hepàtica i trastorns de vesícula.
Almenys 10 components de la cúrcuma tenen propietats protectores davant diferents tipus de càncer, com, per exemple, el de còlon. A més, per a aquells pacients que prenen medicaments i reben tractaments invasius com la quimioteràpia, la cúrcuma els ajuda a resistir-ne els efectes.
La cúrcuma presenta grans propietats antiinflamatòries gràcies a la curcumina, per la qual cosa l'espècia pot arribar a ser tan efectiva com alguns medicaments antiinflamatoris, però sense els efectes secundaris d'aquests. Per aquesta raó, es recomana consumir-ne en situacions en què hi hagi alguna inflamació, com ara durant el dolor menstrual.
Gràcies a les propietats cardioprotectores que conté la cúrcuma, si es consumeix amb freqüència pot arribar a tractar i prevenir el risc de patir malalties cardiovasculars. A més, també ajuda a reduir el colesterol i els triglicèrids, sempre que se segueixi una dieta sana.
La medicina xinesa utilitza, des de fa milions d'anys, la cúrcuma per tractar la depressió, la tristesa i la infelicitat. L'extracte de cúrcuma estimula el sistema nerviós, activa el sistema immunitari i desperta l'estat d'ànim.
A més, la cúrcuma és ideal per reduir els nivells d'estrès, ja que produeix un augment de serotonina.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: