Els dies 1 i 2 d'octubre, Tarragona es convertirà en l'epicentre de la gastronomia catalana, amb la celebració del I Congrés d'Investigació Tecnicocultural del Romesco, una iniciativa pionera per reivindicar aquest plat emblemàtic com a símbol identitari i cultural del territori.
Gust, paisatge i memòria
Originàriament vinculat a les barques del Serrallo, el romesco és molt més que una recepta: és expressió de paisatge, de memòria i de pertinença. Per això, el congrés neix amb la voluntat de protegir, reinterpretar i difondre aquest patrimoni viu, establint les bases d'un moviment que el situï al centre del relat gastronòmic de Tarragona i de Catalunya.
Durant dues jornades, el Palau Firal i de Congressos de Tarragona acollirà ponències, debats i demostracions amb noms destacats de la cuina catalana com Maria Nicolau, Jordi Vilà, Toni Massanés o Xesco Bueno, que compartiran la seva visió del romesco com a recepta viva, capaç de dialogar amb la cuina contemporània. Amb un comitè científic multidisciplinari, liderat per Txaber Allué, el congrés assegura rigor i profunditat.
Aquesta primera edició projecta Tarragona al món a través del seu plat insígnia, activa la consciència col·lectiva sobre el valor del romesco i convoca el sector gastronòmic a preservar-lo, promocionar-lo i fer-lo evolucionar.
Molt més que una salsa
Nascut com una caldereta popular, el romesco ha evolucionat cap a formes i usos molt diversos. De base humil, elaborat amb peix, carn o verdures, ha esdevingut una de les preparacions més emblemàtiques del litoral tarragoní, que acompanya amanides, peix, verdures i altres plats, i que guanya protagonisme en la restauració sofisticada. Avui dia, el romesco és sinònim de versatilitat i d'identitat, i continua inspirant desenes de receptes en què el gust, la història i la creativitat conflueixen.
Podeu trobar-ne tots els detalls a la web congresromescotarragona.cat.