Aquesta setmana, la DO Terra Alta va tornar a organitzar un tast presencial a Barcelona després de més d’any i mig sense poder oferir tastos a conseqüència de la crisi sanitària. Ho va fer a l'espai singular del Born to Cook amb un tast exclusiu guiat per Álvaro Ribalta, el darrer Master of Wine (Mestre de Vi) de l’Estat, acompanyat pels representants dels cellers que elaboren els vins que es van tastar durant la trobada.
La garnatxa blanca, l'estrella
Els convidats van poder descobrir sis referències triades especialment pel comitè de tast de la DO Terra Alta i entre les millors valorades a certàmens internacionals, buscant fer un recorregut pels vins que s’elaboren sota l’empara de la DO, així com a través de les seves varietats més emblemàtiques i el seu passat i evolució. Es van tastar els vins següents: els monovarietals de garnatxa blanca Panical (del celler Arrufí), l'Adalta blanc 2019 (de Terra Remota), Els Costums (de les Vinyes del Convent) i l'Avi Arrufí 2015 (del celler Piñol). Els negres van ser el Señora Carmen 2018 (un monovarietal de garnatxa negra de Vins del Tros) i Selecció Negre (d'Edetària, amb garnatxa peluda i fina, i carinyena).
Raïm morenillo
D'altra banda, també es va tastar un vi amb la varietat morenillo, de la qual es poden trobar ceps gairebé centenaris a la comarca. És una varietat que s’adapta perfectament a la climatologia i al terrer de la DO Terra Alta, i sovint és descrita amb complexitat i destacant atributs com ara l’elegància, la subtilesa, la frescor, l’acidesa, l’especiat i la delicadesa. Pel que fa als vins que s’elaboren amb aquesta varietat, que es caracteritza per ser una varietat de poc grau i poc color, són vins amb molta acidesa i gran quantitat d’aromes primaris.
12 municipis, 61 cellers
Aquest acte s’emmarca dins la voluntat de la DO Terra Alta de seguir afermant-se com una denominació d’origen de referència gràcies a uns vins de qualitat que cada any són reconeguts a certàmens de tot el món, en especial, gràcies a la seva varietat emblema, la garnatxa blanca. La zona de producció i elaboració de la DO Terra Alta està situada al sud de Catalunya, entre el riu Ebre i la frontera amb terres aragoneses, i comprèn els 12 termes municipals de la Terra Alta, una comarca amb una tradició mil·lenària en el món de la viticultura. És una regió vitivinícola típicament mediterrània i és considerada el regne de la garnatxa blanca. Actualment hi ha 61 cellers inscrits a la DO, xifra que va en augment any rere any.
La DO Terra Alta ofereix uns vins fins, distingits per la seva força i caràcter. Els blancs són vins de color pàl·lid, aroma fresca i un pas en boca ampli i equilibrat. Els negres destaquen pel seu caràcter mediterrani, amb una elevada intensitat colorant i el predomini de les aromes de fruita.