Qui més qui menys ha anat a un tast de vins i convindrem que n'hi ha de molts tipus: de més professionals, de més amateurs, de temàtics, d'una sola denominació d'origen, d'un sol celler, etc. Però, el que és clar, és que tots posen el focus en el vi, en la beguda, en les seves característiques. Joan Carbó, un persona polifacètica que s'ha format com a enginyer agrícola, que és màster en enologia, que té el diploma WSET i que ha treballat molts anys a El Celler de Can Roca, en la seva vessant artística –que també la té– va crear el projecte Wine Will Tell i es va imaginar un tast singular. Es una peça artística que se sosté en quatre potes: dotze comensals, una taula parada, sis vins i un relat. L'art sorgeix de l'experiència de les persones interactuant entre si, tant si són conegudes com si no, en el que mengen i en el que beuen, perquè el vi no és l'objectiu final, sinó que es converteix en el fil conductor de tota l'acció. Ara bé, el fet diferencial és el relat. Un text en la mateixa veu de l'artista, que és la persona que serveix el sopar i el vi i acompanya les persones participants.
El factor sorpresa és cabdal en aquesta experiència i, per això, tot i que Wine Will Tell el formen tastos de temàtiques diverses, l'editora de Vibop, Montse Serra, ha optat per reproduir el primer, Terroir ficció, a la conquesta d'un sabor inexistent, perquè, d'aquesta manera, la màgia no es trenqués del tot.
La presentació d'aquest llibre va ser a l'espai Food Cultura, de l'artista Antoni Miralda, al Poblenou de Barcelona. Miralda és amic personal i artístic de Joan Carbó i, fins i tot, han signat alguna peça plegats. Després de deixar l'alta cuina, Carbó va picar la porta de Miralda. La connexió artística que va sorgir entre ells ha permès que Carbó es torni a vincular amb el vi i i que recuperi el contacte i experimenti amb els actors de la gastronomia d'elit que més el fascinen: els comensals, "les persones que arriben amb ganes de jugar i d'interactuar, però també de posicionar-se", explica.
És pel fet narratiu, en el marc del projecte Wine Will Tell, que un sopar-tast es converteix en una peça artística. I el text del llibre que acaba de sortir a la venda és, justament, la reproducció adaptada del primer text que va crear per acompanyar una de les experiències gastronòmiques i vinícoles que ofereix.
La història de Terroir ficció comença amb una pedra, al massís del Garraf, un bloc de roca calcària descomunal que, segles enrere, era ple de vinya en terrasses de marges de pedra seca. I amb els vins i els relats que es van desgranant, Joan Carbó interpel·la el lector –com si fos el comensal de l'experiència presencial– al voltant de l'emergència climàtica, dels valors de la humanitat, de la història, de l'economia i del plaer. Una combinació de temes gruixuts i d'altres que no en són tant, però que constitueixen un univers artístic i conceptual propi. També reflexiona al voltant de la descripció del vi aprofundint en conceptes tan espinosos com la mineralitat.
El llibre té una vessant pedagògica més accentuada del que segurament voldria l'autor, però, a la vegada, difícilment pot deixar indiferent a ningú. El relat parteix del Garraf, però passa per Cinque Terre, la Borgonya i la Mosel·la, parla del comte de Güell i d'Antoni Gaudí i tanca el recorregut parlant de la malvasia de Sitges –això sí, amb sorpresa final.