Els àpats nadalencs es clouen, tradicionalment, amb neules i torrons. Però no ens negareu que, en aquests àpats de llarga sobretaula, sempre acaben apareixent altres dolços que ens fan les festes encara més llamineres i temptadores. Tant si sou dels clàssics com dels originals, us presentem unes quantes propostes dolces que arrodoniran els àpats, les converses amb amics o les trobades familiars, sempre amb la millor companyia. Obriu bé les papil·les gustatives, perquè aquestes propostes que us fem no només són seductores, sinó que a més poden ser molt atrevides. Gaudiu-les amb la ment ben oberta!
Torró Arrels
L'Atelier –la pastisseria d'Eric Ortuño i Ximena Pastor a l'Eixample de Barcelona– dedica un 50% de les vendes d'un dels seus torrons a una causa solidària. Enguany, és el torró Arrels, que generarà aportacions directes a l'ONG catalana Arrels Fundació que treballa per aconseguir allotjament per a les persones sense sostre.
El torró, amb forma de petites cases, està elaborat amb una cobertura de xocolata amb llet, 'ganache' especiada i crocant de galetes 'speculoos'. Preu: 19,50 €.
Capsa de cuir prèmium
Algun xocoaddicte al web? Segur que n'hi ha més d'un! Si és així, aquesta proposta és per a vosaltres: una capsa de cuir prèmium amb vuit barres de xocolata Pacari de 935 g cadascuna: de marialluïsa; de sal i 'nibs'; de xili; d'infusió de nabius; de raïm deshidratat; de banana amb xocolata negra; de crema amb banana, avellana i caramel; de cafè, arròs i cacau; amb notes especiades, i de fruits vermells, herbes i espècies.
Pacari aposta per la xocolata biodinàmica, de producció orgànica i sostenible, i de comerç just. Preu de la capsa prèmium: 50 €.
Avet d'ametlles i xocolata
La col·lecció de Nadal d'Oriol Balaguer inclou propostes noves com els rocattones –porcions de panettone amb gust de fruita banyades en xocolata negra (18 €)–, escultures en forma d'avet fetes amb galetes de xocolata, ametlles i perles cruixents (75 €), i xocolates d'autor –com la rajola de Peta Zetas i llavors de cacau (19,90 €).
Trobareu les creacions del mestre pastisser a les seves botigues de Barcelona i Madrid, on també destaquen els bombons i les palmeres.
Torró de pasta de full
El pastisser Lluís Costa, de Vallflorida Xocolaters, a Sant Esteve de Palautordera, torna a innovar un Nadal més amb torrons d'autor elaborats d'una manera artesana, amb ingredients naturals, nous sabors i la millor xocolata. Destaquen el torró de pasta de full i crema catalana (praliné d'ametlla amb xocolata i pasta de full de mantega caramel·litzada i trufa de xocolata blanca amb crema catalana, i banyat en xocolata negra), el de Sacher (trufa de xocolata negra 'bean to bar' 70% cacau origen Índia, pa de pessic sec de xocolata i melmelada de gerds) o el de xocolata blanca (praliné d’ametlla marcona caramel·litzada i xocolata blanca caramel·litzada amb arròs inflat).
Aquest any, també ha creat una edició limitada de torrons amb forma piramidal de iuzu, de tiramisú, d’avellana de Reus amb caramel semilíquid o de carquinyolis amb ratafia. Preu: a partir de 6 €.
Panettone de xocolata negra
El panettone artesà de xocolata Pancracio, elaborat amb massa mare, fermenta de manera natural en unes condicions especials d'humitat i temperatura durant quasi 24 hores per aconseguir més esponjositat, que alhora contrasta amb les llavors de xocolata 'Único bean to bar' al 68%.
Aquest dolç d'origen italià es presenta en una edició limitada de nou mil unitats, disponibles només durant les festes de Nadal. Preu: 29,90 €.
Bombons Lindor
Aquest Nadal, la companyia suïssa Lindt & Sprüngli vol celebrar els retrobaments familiars. Per això, proposa les diferents propostes de la seva gamma de bombons Lindor (xocolata negra, amb llet, cornet, assortiment...), amb més de vint sabors per triar. Unes propostes dolces extremament cremoses, que es fonen a la boca.
L'empresa suïssa va començar a elaborar xocolata el 1845 a Zuric, quan el pastisser David Sprüngli-Schwarz i el seu fill Rudolf van crear la primera peça de xocolata en format sòlid. Preu dels bombons Lindor: des de 5,50 €.
Trufat de pa amb tomàquet, oli i sal
Virginias presenta aquest Nadal la gamma Sublime amb set nous torrons, entre els qual destaca un sabor molt original: el trufat de pa amb tomàquet, oli verd i flor de sal. Ara bé, també podeu posar a prova el paladar triant entre el torró de mel, el de formatge fresc i nous, el de ratafia de Sant Julià de Lòria (Andorra), el de toffee amb cafè d'Etiòpia o el de festucs amb mel i tòfona negra, entre d'altres.
La firma també ha presentat una col·lecció Reus amb productes inspirats en aquesta ciutat, com el torró de vermut. Preu: des d'11,50 €.
Un nou estoig de xocolates Valor
Els bombons Chocolatíssimo de xocolates Valor estrenen imatge i embalatge de cara a les festes nadalenques. Arriben amb un nou format, embolicats individualment en un estoig de cartró de 250 g, amb un pràctic sistema d'obertura i tancament. Amb una cobertura cruixent i un farcit tendre, podeu triar entre cinc referències diferents: Negre 70% amb tòfona, Pur amb praliné d'avellana, Llet amb praliné d'ametlla i neula, Assortit i Selecció or 0% sucres afegits.
Una gamma completa per assaborir tot el plaer de la xocolata d'un sol mos. Preu: des de 4,55 €.
Funky Bakers
Per acabar el recull de propostes dolces, anem un pas més enllà per parlar-vos de la possibilitat de fer cistelles de Nadal personalitzades amb les creacions dolces de l'obrador de Funky Bakers Deli, al carrer de la Diputació, i a la botiga del passeig del Born de Barcelona. Entre altres productes gurmet, us podeu decantar pel Montblanc (amb castanyes, crema i merenga), el Love Cake (un pastís de sèmola tradicional de Sri Lanka), galetes especials de Nadal o, entre d'atres, els divertits Christmas Crakers, caramels anglesos amb regals a l'interior.
D'altra banda, no oblideu que a Funky Bakers són especialistes en el dolç 'babka' (en turc, 'àvia'), que versionen per Nadal amb una mescla inèdita de cirera àcida, cumquat i romaní. Preu: a partir de 15 €.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: