Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Tot el que has de saber dels calçots

Consells i curiositats sobre un producte imprescindible de casa nostra

10/03/2021

Entre el novembre i l’abril, les reunions familiars i d’amics (amb permís de virus i pandèmies) tenen un denominador comú: els calçots. Us presentem unes quantes eines i consells per gaudir-ne d'allò més.

Calçots

Calçots

Els calçots que trobareu al mercat

Tot i ser un producte estrella arreu del territori català, el calçot té l’origen al Camp de Tarragona, concretament, a Valls, l’única regió que compta amb una Indicació Geogràfica Protegida d’aquesta hortalissa. Aquest segell assegura que els calçots són de qualitat, conreats i collits a la zona que marca l’IGP i elaborats per productors catalans. Els calçots IGP Calçot de Valls es conreen en quatre comarques (Alt i Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès) que tenen en comú terrenys calcaris, cosa que confereix més dolçor a la ceba. Mesuren de 15 a 25 centímetres de capa blanca i entre 1,7 i 2,7 centímetres de diàmetre, i els manats (de 15, 25 o 50 calçots) han d’estar lligats amb un fil o fleix blau, amb la corresponent etiqueta distintiva de la IGP, que inclou la traçabilitat del producte. Alceu-los ben amunt i comenceu a degustar-los després d'haver-los sucat amb la salsa corresponent.

Graella per a calçots

Graella per a calçots

Una bona graella

Una graella de barbacoa, reversible, és un bon estri per ajudar-vos a coure els calçots, ja que els podreu girar fàcilment i estaran en contacte directe amb les flames.

Calçots embolicats amb paper

Calçots embolicats amb paper

Embolica que fa fort

Si conserveu el (sa) costum de comprar el diari, guardeu-lo: hi haureu d’embolicar els calçots cuits perquè suïn, es mantinguin calents i s’acabin de coure bé.

Calçots i salsa

Calçots i salsa

La clau de l’èxit

La meitat de l’èxit d’una calçotada és a la salsa. La dels calçots és la salvitxada: tomàquets i alls escalivats, nyores, ametlles i avellanes, pa, oli d’oliva, sal, pebre i vinagre. I tot ben barrejat al morter!

 

Gent menjant calçots a Valls

Gent menjant calçots a Valls

Amb pitet

No sabem quan es va posar de moda el pitet per a les calçotades, però ha esdevingut un accessori que ja forma part del ritual, o sigui que penseu a comprar-vos-en un de ben gran per no tacar-vos de salsa!

Calçots

Calçots

Com es poden reaprofitar, si no us els acabeu

En l'hipotètic cas que us en sobrin..., els podeu guardar cuits a la nevera, tal com es fa amb la típica escalivada de pebrots i albergínies. Així, quan en tingueu ganes, podeu escalfar-los al microones i menjar-vos-els com us vinguin més de gust. També els podeu pelar i arrebossar, són boníssims!

 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

Aquesta setmana

17 abr

Sopar dels Sentits

La productora d’esdeveniments culturals, científics i gastronòmics Sternalia proposa...

Portada Cuina 248

SALSES ORIENTALS. EL PODER DE L'UMAMI

  • Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò
  • Janina i Xavi Rutia

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 49,90€

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto