Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Tot el que has de saber dels calçots

Consells i curiositats sobre un producte imprescindible de casa nostra

10/03/2021

Entre el novembre i l’abril, les reunions familiars i d’amics (amb permís de virus i pandèmies) tenen un denominador comú: els calçots. Us presentem unes quantes eines i consells per gaudir-ne d'allò més.

Calçots

Calçots

Els calçots que trobareu al mercat

Tot i ser un producte estrella arreu del territori català, el calçot té l’origen al Camp de Tarragona, concretament, a Valls, l’única regió que compta amb una Indicació Geogràfica Protegida d’aquesta hortalissa. Aquest segell assegura que els calçots són de qualitat, conreats i collits a la zona que marca l’IGP i elaborats per productors catalans. Els calçots IGP Calçot de Valls es conreen en quatre comarques (Alt i Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès) que tenen en comú terrenys calcaris, cosa que confereix més dolçor a la ceba. Mesuren de 15 a 25 centímetres de capa blanca i entre 1,7 i 2,7 centímetres de diàmetre, i els manats (de 15, 25 o 50 calçots) han d’estar lligats amb un fil o fleix blau, amb la corresponent etiqueta distintiva de la IGP, que inclou la traçabilitat del producte. Alceu-los ben amunt i comenceu a degustar-los després d'haver-los sucat amb la salsa corresponent.

Graella per a calçots

Graella per a calçots

Una bona graella

Una graella de barbacoa, reversible, és un bon estri per ajudar-vos a coure els calçots, ja que els podreu girar fàcilment i estaran en contacte directe amb les flames.

Calçots embolicats amb paper

Calçots embolicats amb paper

Embolica que fa fort

Si conserveu el (sa) costum de comprar el diari, guardeu-lo: hi haureu d’embolicar els calçots cuits perquè suïn, es mantinguin calents i s’acabin de coure bé.

Calçots i salsa

Calçots i salsa

La clau de l’èxit

La meitat de l’èxit d’una calçotada és a la salsa. La dels calçots és la salvitxada: tomàquets i alls escalivats, nyores, ametlles i avellanes, pa, oli d’oliva, sal, pebre i vinagre. I tot ben barrejat al morter!

 

Gent menjant calçots a Valls

Gent menjant calçots a Valls

Amb pitet

No sabem quan es va posar de moda el pitet per a les calçotades, però ha esdevingut un accessori que ja forma part del ritual, o sigui que penseu a comprar-vos-en un de ben gran per no tacar-vos de salsa!

Calçots

Calçots

Com es poden reaprofitar, si no us els acabeu

En l'hipotètic cas que us en sobrin..., els podeu guardar cuits a la nevera, tal com es fa amb la típica escalivada de pebrots i albergínies. Així, quan en tingueu ganes, podeu escalfar-los al microones i menjar-vos-els com us vinguin més de gust. També els podeu pelar i arrebossar, són boníssims!

 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: