El Victòria és un nou pastís que homenatja la soprano catalana Victoria de los Ángeles López García, coneguda com a Victòria dels Àngels. Creat per la pastisseria Mervier Canal, es tracta d'un encàrrec de la Fundació Victoria de los Ángeles coincidint amb la commemoració del centenari del seu naixement. La recepta s'ha compartit amb tots els membres del Gremi de Pastisseria de Barcelona amb l'objectiu que incloguin el Victòria entre els pastissos que ofereixen en els seus aparadors. Aquest pastís se suma a altres pastissos tradicionals inspirats en grans artistes, com la Sara, creat per homenatjar l'actriu francesa Sarah Bernhardt, i el Massini, un pastís inspirat en el tenor italià Angelo Masini.
El pastís que hauria enamorat Victòria dels Àngels
Per elaborar el Victòria es prepara una dacquoise amb clares d'ou, farina d'avellana torrada, sucre i farina. Es disposa una capa de crema de marron glacé elaborada amb crema pastissera, crema de mantega i pasta de marron glacé. Es cobreix amb una planxa de merenga seca i, al damunt, s'hi disposa un capa de trufa de cassís elaborada amb la polpa d'aquest fruit i cobertura de xocolata blanca. S'acaba amb una altra planxa de dacquoise i crema de marron glacé escampada amb l'ajut d'una mànega i un broquet de saint honoré. A l'últim, es decora amb uns bocins de marron glacé i paper d'or.
La recepta busca una perfecta harmonia de textures i sabors de tall clàssic combinant la calidesa de la merenga, l'avellana i la crema de mantega amb marron glacé, i amb el petit contrapunt àcid del cassís.