Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Vuit trepats per descobrir la Conca de Barberà

Vins d'una varietat de raïm que s’ha convertit en segell distintiu de la DO

02/04/2021

Tot i la gran diversitat de cellers que hi ha a la DO Conca de Barberà, tots tenen un vincle en comú: el trepat com a varietat de raïm autòctona de la zona. Les dues primeres sessions del cicle de tastos virtuals –conduïdes des de Montblanc pel president de la DO, Bernat Andreu, i emmarcades dins l'esdeveniment anual CONCArim, sota el lema ‘L’essència del trepat’– van servir per presentar algunes de les noves referències varietals de trepat, que s’ha convertit en segell distintiu de la DO, i que permeten donar a conèixer la Conca de Barberà. Aquest cicle de tastos virtuals, que inclou dues sessions més, vol posar en valor noves anyades i noves referències dels cellers elaboradors, sense que siguin exclusivament de trepat.

 

 

01 L'essència del trepat

L'essència del trepat

Noves referències

El primer tast va servir per presentar quatre noves referències de vins varietals de trepat.

Portell Rosat Trepat 2020. Elaborat pel celler Vinícola de Sarral i Secció de Crèdit. Mònica Perelló, responsable de vendes, va afirmar que el celler es distingeix per l’elaboració dels vins rosats, i que aquesta referència en concret és una de les més representatives del celler. “Aquest vi és distintiu i ADN de casa nostra. És un dels vins més humils que tenim, és honest i franc. No ens enganya perquè allò que ens entra per la vista és el que després ens trobarem en nas i, més endavant, també en boca”, va afirmar Perelló. 

Cara Nord Rosat 2020. Joel Díez, cap del celler Cara Nord i enòleg, va destacar que “és un vi fresc, fàcil de beure i idoni per acompanyar mentre cuinem o per compartir amb amics. És també un vi divertit i, per què no dir-ho, amb una imatge atractiva”. Durant la presentació, va destacar l’altitud de les vinyes del celler com a punt diferenciador del celler, que permet a Cara Nord treure el màxim profit a la viticultura de muntanya.

T de Trepat Negre 2019. Albert Rovira, propietari del celler Vidbertus, va apuntar que “és un vi per acompanyar qualsevol tipus d’aliment, que recomanem consumir després d’un any d’estar en ampolla. El nostre objectiu va ser donar-li la màxima expressió”. A més, va destacar que el trepat és una varietat interessant de treballar i que la referència tastada transmet perfectament aquesta identitat representativa de la Conca de Barberà.

Josep Foraster Trepat Negre 2019. Ricard Sebastià, copropietari del celler Josep Foraster, va explicar que “l’anyada 2019 no va ser excessivament càlida, però sí molt seca. La característica principal d’aquesta referència és que és el vi de trepat més varietal que elaborem i sap expressar molt bé la tipicitat del trepat”.

02 Quatre vins de trepat

Quatre vins de trepat

Cellers de perfils diversos

En la segona sessió del tast, Bernat Andreu, president de la DO Conca de Barberà, va destacar la importància de donar visibilitat als diferents perfils que formen part de la DO: cellers cooperatius, grans cellers ja consolidats en el sector, cellers mitjans o petits de nova creació i també cellers que formen part del Viver de Celleristes.

Molí dels Capellans Trepat Negre 2018. Està elaborat amb raïm de cinc finques molt velles de Pira, Barberà de la Conca i Forés, i cadascuna d’elles té una tipicitat de sòl. És un vi fresc i directe. Jordi Masdeu, enòleg i fundador del celler Molí dels Capellans, va explicar que des de l'inici del projecte s'ha volgut potenciar l’elaboració de vins amb trepat i parellada. 

Castell d’Or Rosat 2020. És un vi de trepat 100%, molt floral i vegetal. A més, és molt versàtil, ja que es pot consumir o bé a copes o bé per acompanyar qualsevol tipus de menjar. Jordi Amell, CEO del celler, va indicar que “el nostre projecte va néixer amb l’objectiu de posar en valor tot el procés productiu i la feina que realitzen els nostres viticultors. Volem portar aquest procés del camp a la copa, directament al consumidor”. 

Mas de la Pansa Trepat Negre 2017. Una referència molt aromàtica i envellida sis mesos en fusta, que dóna com a resultat un vi llarg i amb un postgust amarg. Imma Soler, fundadora i directora del celler Mas de la Pansa, va explicar que “quan el meu pare era petit va voler anar a la vinya amb el meu avi. En un moment concret, el meu avi va veure que el cavall no volia avançar i era perquè l’estava avisant que, als peus, hi havia el meu pare jugant. El cavall li va salvar la vida, i aquesta història és la que hi ha darrere d'aquest vi”.

La Font Voltada Trepat Negre 2016. Jaume Pujol, enòleg del celler Abadia de Poblet, va explicar que “amb aquest vi hem volgut recuperar el patrimoni d’elaboració de segles enrere. Ho estem fent com ho feien els monjos del monestir de Poblet antigament, en què durant les primeres elaboracions es feia servir el gra sencer”. A més, va comentar que amb aquest vi volen transmetre també les característiques de la zona i del terrer.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 290

UN REBOST ÚNIC. PLATS PER ASSABORIR ELS PAISATGES DE MUNTANYA DE CASA NOSTRA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Oriol Lagé

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: