El tomàquet rosa es caracteritza pel color inèdit de la seva pell i perquè té entre quatre i sis alvèols
tomàquet rosa del cardener
Quan es degusta en destaca la dolçor i un toc d’acidesa, ideal per farcir pa o acompanyar-lo d’oli. Gràcies a una proposta de la població de Súria, s’ha pogut recuperar aquesta varietat per a la comercialització i la introducció als restaurants.
La recuperació d’aquesta varietat ha estat possible gràcies a la iniciativa engegada fa sis anys per la Unió de Botiguers de Súria amb la col·laboració de l’Ajuntament de Súria i de la Comunitat de Regants. El tomàquet rosa del Cardener havia estat una varietat única de l’autoconsum. La seva collita es fa del juliol al setembre.
El tomàquet forma part del Rebost del Bages, que ha estat promogut pel Consell Comarcal i té com a objectiu difondre la producció agroalimentària del territori. Altres productes que en formen part són el pa de Súria, el donegal o les rajoles de xocolata.
L’estudi, que s’ha realitzat a partir d’informació bibliogràfica i del treball de camp, l’ha fet l’enginyer tècnic agrícola Enric Sala. Així, se n’ha confirmat el caràcter autòcton i local que el diferencia de les altres varietats de tomàquets.
El xef David Codina, del restaurant Copi de Súria, ja ha incorporat aquest producte a les seves receptes. Els plats elaborats han estat un gelat i dues confitures amb pernil i formatge blau.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia