‘Històries de la Barcelona gormanda’ recull què i com han menjat els barcelonins durant segles per entendre com són
Portada llibre Barcelona Gormanda
Si és cert, com s’estila de dir avui, que som el que mengem, els autors del llibre ‘Històries de la Barcelona gormanda’ s’han preguntat com és la ciutat —i com ha canviat al llarg del temps— a través del que hi han menjat i begut els seus habitants. L’escriptor i guionista Sergi Martín i el director de la revista CUINA, Josep Sucarrats, han recopilat prop d’un centenar d’històries reals —totes amb el menjar i el beure com a protagonistes— que dibuixen una ciutat a vegades enèrgica, a vegades melangiosa, a vegades violenta, a vegades divertida, però mai impertorbable.
Sabíeu, potser, que el mateix Consell de Cent promovia l’abordatge de navilis portuguesos per assegurar l’abastiment de pa als barcelonins? Us havien explicat que la fal·lera per la xocolata, al segle XVII, es va extralimitar tant que el bisbe va haver de prohibir que se’n mengés dins de les esglésies? Quin restaurant de Barcelona penseu que podria haver-se convertit en plató porno per una nit? I com va ser que el saltataulells d’un ‘colmado’ va acabar sent el tenor més aplaudit del Liceu?
Al pròleg, el cuiner Carles Gaig diu: “M’agradaria que les històries que llegireu en aquest llibre us obrissin la gana i us fessin redescobrir els sabors de Barcelona, de totes totes una ciutat única que, a més, tenim la sort que és la nostra.” Les il·lustracions són de Lluís Graus, capaç de transmetre les passions compartides dels autors per la gastronomia i per la ciutat, dues de les talaies des d’on es miren la vida.
Històries de la Barcelona gormanda Autors: Josep Sucarrats i Sergi Martín. Editorial: Angle. Barcelona, 2014. Pàg. 190. Preu: 16,90 €.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia