Iniciatives de tota mena arreu del país conviden a menjar cebes dolces
Calçots
Més de 100.000 calçots, més de 40.000 visitants i el repte de superar els 3,7 quilos de cebes que fa uns anys va endrapar Ramon Forés han estat els preludis de la Gran Festa del Calçot de Valls, la trobada popular que dóna el tret de sortida a les calçotades de restaurant i amb amics i família que any rere any guanyen adeptes arreu del país. Ahir, la capital de l’Alt Camp va estrenar oficialment la temporada amb un concurs que va guanyar Adrià Wegrzyh per setè cop en ingerir 225 calçots (3.370 grams), seguit per David Adelantado i Ramon Caballero. Susana Visuarà, una gaditana que ha estat la primera dona a participar en la menja desmesurada de cebes, no va poder assolir el podi.
La fama dels calçots ha saltat fronteres i ha arribat fins a Manchester, amb dos joves que també van concursar a l’afartament, o al Japó, que enguany ha enviat la cadena televisiva estatal per retransmetre la festa. A més, algunes agències de viatges nipones ja organitzen desplaçaments per assistir a la gran calçotada, perquè el fenomen ha atret l’atenció de la població.
A més del concurs, la fira i el dinar popular de calçots, la festa de Valls també inclou una competició entre productors de calçots que enguany ha guanyat Jordi Rovira, pagès que ha destronat Jaume Solé, vencedor dels darrers quatre anys. Però alerta amb el conreu de cebes dolces, perquè a Twitter n’han denunciat robatoris, “pitjor que el de coure”, asseguren.
Sense canviar de continent, aquesta vegada els calçots també han arribat a Madrid. Ho han fet a través de la botiga en línia Mumumio, especialitzada en productes gurmet i ecològics, que ha preparat un ‘kit’ per assaborir calçots a la capital de l’Estat amb la teula per mantenir-los calents, la salsa romesco, avellanes per reivindicar el territori i els pitets corresponents.
Ningú sense calçot
Un any més les iniciatives al voltant dels calçots se succeeixen: diversos barris de Barcelona i altres poblacions comencen a organitzar les calçotades populars amb cebes conreades en horts urbans; la botiga Calsots.com, dedicada a la venda en línia de calçots de Valls amb IGP, ha organitzat el concurs de la Reina del Calçot per donar visibilitat a les menjadores de cebes dolces, i l’Hotel Hostal Sport i la Cooperativa Falset Marçà han posat en marxa les sortides ‘Calçots entre copes’, una escapada enogastronòmica que combina una visita al celler prioratí amb un menú per a grups amb calçots arrebossats amb maionesa de ceps, calçots amb romesco, graellada de carn amb patata al caliu i allioli i flam casolà, maridat amb vins de la cooperativa.
El restaurant Naguabo de Granollers ja serveix la pizza de calçots amb romesco i des d’El Molí de l’Escala el xef Jordi Jacas ha preparat per a l’espai Grids Brasa la seva versió del menú de cebes d’hivern: calçots ecològics o garoines a voluntat, tres salses de romesco per acompanyar-los, ‘txuletón’ de Donostia i crema catalana posada al dia per a les postres. Una oferta diferent per un preu tancat de 25 €, a l’altura de moltes butxaques.
La creativitat i la passió que darrerament han sorgit al voltant del punt i la mitja també han donat vida als calçots, amb exemples com els clauers de feltre de Nana’s Dolls, i en el terreny de les samarretes fa temps que Catalunyam i Els Ton’s posen el seu gra de sorra al món del calçot. Finalment, la literatura també s’ha rendit als encants de la ceba i Josep Santesmasses acaba de publicar ‘Ai fill, que no et regalimi la salsa!’, un recull de contes en què les històries estan lligades al vegetal.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia