La 17a edició del Mercat Medieval porta la ciutat al segle XIV amb un mercat i un sopar com els d'aleshores
plaça major vic
Sosenga de llagosta, ginestada, jurbert, carbassa amb carnsalada, formatge i canyella; carn de xai, de pollastre, capó, ànec, oca, colomí o paó; peixos de tota mena i, fins i tot, dofí i balena; guisats especiats, carns farcides, fruites i begudes com el piment són alguns dels productes que podran aparèixer a la taula del quart sopar medieval que, amb motiu de la 17a edició Mercat Medieval de Vic, se celebra el dimecres 5 de desembre al restaurant Ca l’Ú.
Rica, variada i opulenta a les taules més nobles, però senzilla i més repetitiva a la cuina dels vilatans, la gastronomia medieval trasllada als fogons la vitalitat de la vida sociopolítica del Principat. Diversos receptaris han deixat testimoni de com s’alimentava la població durant la baixa edat mitjana, des del ‘Llibre de Sent Soví’ i el ‘Llibre de Coch’ fins al ‘Libre de totes maneres de confits’ d’Arnau de Vilanova o ‘Com usar bé de beure e menjar’ de Francesc d’Eiximenis. De manera que els cuiners d’avui tenen documentació suficient per tornar a servir els plats d’aleshores, objectiu del sopar que tindrà lloc a Vic.
Concretament, l’àpat de la setmana que ve, que prepararan el Gremi d'Hostaleria d'Osona i la Fundació Osona Gastronomia assessorats per Antoni Riera Melis, catedràtic d'Història Medieval de la Universitat de Barcelona i membre de l'Observatori de l'Alimentació (Odela), i Jaume Dantí Riu, catedràtic d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona, reviurà un “banquet simplificat d'un membre de la mà major (patriciat urbà) d'una ciutat catalana de mitjan segle XIV”, explica l’Ajuntament. Hi haurà fruita fresca del temps i embotits blancs fins, faves tendres amb llet d'ametlla, tonyina fresca amb salsa, gallina en olla i resoles d'ou amb formatge.
Per poder tenir un seient al sopar cal fer una reserva al telèfon 695 995 327 i el preu de l’àpat és de 25 €. A més d’un mercat amb productes artesans i locals i del sopar, durant els quatre dies de celebració (del 6 al 9 de desembre) hi haurà altres activitats com la tercera edició del Mercadal v.o., la Ruta dels Oficis, tallers, espectacles i exposicions, entre d’altres.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia