Diuen que Catalunya és una regió vitivinícola única al món perquè, en molt poca superfície, hi ha una gran diversitat. Per això hi ha fins a dotze denominacions d’origen que mostren la singularitat de cada zona a través dels seus vins. Perquè tenen sols diferents, un clima diferent, una orografia diversa, etc., i al final això es percep a la copa. Si voleu saber com són els vins de la DO Empordà no us podeu perdre la cita amb la Festa Arrels, dissabte 19 de novembre, al Museu Marítim de Barcelona. No només podreu tastar els vins de sis cellers d’aquesta denominació i comprar-ne una ampolla si s’escau, sinó que, a més a més, els mateixos elaboradors us explicaran com són aquests vins, com els fan i per què els elaboren d’aquesta manera. Un luxe que no sempre tenim a l’abast.
A la DO Empordà estan molt orgullosos de poder dir que són l’única denominació que té els tres colors de la carinyena i de la garnatxa (el blanc, el negre i el roig). De fet, del total de vinyes d’aquest territori, el 60% està plantant amb raïm d’aquestes varietats. Si bé la carinyena és una varietat majoritàriament negra, a l’Empordà també hi tenen molta tradició la blanca (que fa relativament poc temps que es va autoritzar) i la roja. En aquest sentit, la carinyena blanca serà protagonista d’una de les xerrades que es faran durant la Festa Arrels. Aquí en trobareu el programa sencer.
Una altra de les característiques d’aquest territori és la garnatxa. No només entesa com a varietat de raïm –a les terres empordaneses en diuen ‘lledoner’–, sinó també com a elaboració. Una garnatxa de l’Empordà és un vi dolç propi de la zona.
Territori, paisatge i persones
Però si hi ha un fenomen que condiciona els vins de la DO Empordà i que no es troba a cap altre territori català és la tramuntana. Un vent fort del nord que fa que les condicions de temperatura i humitat siguin diferents a l’Empordà i, per tant, modelen el procés de creixement de les vinyes i de maduració del raïm i, també, el paisatge. De fet, asseguren que el vent i el clima també condicionen les persones, les quals són, per descomptat, determinants en l’elaboració dels vins. Precisament, una de les gràcies de poder tastar els vins de la DO Empordà, a la Festa Arrels, és que els serviran els mateixos elaboradors i elaboradores.
Els cellers que participaran a la Festa Arrels són:
- Mas Patiràs, de Fonteta (Baix Empordà), un projecte de l’actor i humorista Carles Xuriguera que combina amb la seva activitat més pública.
- Hi serà també la gent del celler Arché Pagès. Són una família que conrea la vinya des del 1894. Ara qui porta les regnes és Bonfill Arché, que des de Campmany (Alt Empordà) dirigeix el celler familiar.
- En Josep Serra i la Marta Pedra són els responsables del celler La Vinyeta, a Mollet de Peralada (Alt Empordà). A més de vins, han recuperat la producció d’oli i de formatge i treballen amb ovelles per mantenir les vinyes netes i nodrides.
- Mas Vida és un celler de Cistella (Alt Empordà). És un projecte de petit format, de recuperació del paisatge cultural al voltant d’una petita ermita i un mas. Allà hi treballen la vinya, l’oliverar i el bosc.
- A Mas Oller, a Torrent (Baix Empordà), van recuperar la vinya en una zona on s’havia arrencat per sembrar-hi cereal. Va ser amb la incorporació de la família Esteve que es va tornar al conreu de la vinya i a l’elaboració del vi en un celler amb vistes a les illes Medes.
- També seran a la Festa Arrels la gent d’Espelt Viticultors, de Vilajuïga (Alt Empordà). Des de fa anys, amb la direcció d’Anna Espelt, aquest celler familiar impulsa la recerca de la singularitat dels vins en funció dels sols.
Tots sis seran una mostra de la riquesa de la DO Empordà i de la qualitat dels seus vins a la Festa Arrels, aquest dissabte, 19 de novembre, al Museu Marítim de Barcelona.
Però no tot serà vi a la Festa. Trobareu el programa sencer seguint aquest enllaç.