Roqueta Origen presenta el projecte Mas Arboset i el Vi de Tina
Elaboració de la tècnica del vi de Tina
L’empresa viticultora Roqueta presenta un nou projecte: Mas Arboset i el Vi de Tina. És una investigació que té per objectiu recuperar les tècniques de vinificació i les varietats ancestrals de la DO Pla de Bages i transmetre-les al món. L’experiment se centra en l’elaboració de vi a partir de varietats autòctones de la vinya Mas Arboset, que té més de deu varietats autòctones. Hi destaquen sobretot la sumoll, punxó fort, garnatxot, cua de moltó, malvasia i mandó, entre d’altres.
Única al món
A més, aquesta vinya és l’única al món que té una tina de pedra seca. Aquestes tines, revestides de rajoles on es fermenta el most, estan construïdes amb pedra seca i aïllades interiorment mitjançant ceràmica vitrificada. Actualment, n’hi ha més de 100 conjunts repartits per la DO Pla de Bages, però cap d’ells té aquestes característiques.
Les parcel·les del Mas Arboset estan envoltades de bosc, i això fa que gaudeixi d’una gran riquesa aromàtica. Aquests matisos provenen de la vegetació de pins, farigoles, fonolls i oliveres. La integració de la pedra seca al paisatge ha permès que sigui un exponent de la riquesa del patrimoni vitivinícola del Bages. Com que queden poques parcel·les de vinya vella al Bages, la família Roqueta ha decidit preservar-les mitjançant l’esforç i la constància que ja tenien els seus avantpassats.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia