'El meu dia a dia és pràcticament igual. Treballo sol, no m'ha canviat gaire', explica en Joan, encarregat de l'explotació ramadera Xai de las Vilas de Collsacabra, comarca natural situada a Osona. El ramader segueix fent el que més li agrada: criar, controlar i tenir cura d'uns 800 xais que pasturen durant tot l'any.
En una situació de normalitat, en Joan vendria la carn del xai, la més tradicional a Catalunya des de l'antiguitat, a carnisseries i restaurants. Però en temps de confinament es limita a la venda directa i de proximitat. 'Fa dos anys que venem a proximitat. Arran de la crisi de la COVID-19, tenim més clients nous tot i que costa molt vendre. Aquest últim mes no ha estat fàcil'. I és que en Joan no tan sols té cura dels lletons i els xais sinó que reparteix les comandes ell mateix. 'Ho faig jo personalment, tinc unes neveres adequades. M'adapto tot el que puc, si és per la zona d'Osona puc fer mig xai però si és fora no em surt a compte', aclareix.
'La setmana passada, una clienta de Cerdanyola del Vallès va buscar-me gent per poder baixar una comanda en condicions. S'agraeix molt que la gent es preocupi. Ara més que mai, hem de promocionar el comerç de proximitat', diu en Joan. Xai de las Vilas sempre ha pensat en el consumidor; a més de portar la comanda, entrega un full de receptes variat i un llistat de les diferents parts de l'animal per poder cuinar-lo i servir-lo de forma variada. 'El xai pot preparar-se de moltes maneres, la majoria de gent tan sols el cuina a la brasa. Ens encarreguem de promocionar-lo més enllà de la costella, hi ha diferents parts que són fàcils de cuinar amb ingredients que tothom té a l’abast. Aquests dies potser estan descobrint altres receptes i nosaltres n'oferim amb l'entrega de la comanda', explica en Joan. Perquè el xai és la carn mediterrània per excel·lència, saludable i molt gustosa. No perdem les tradicions!