Se celebraran del 20 de novembre al 20 de desembre i tenen com a protagonista principal la clementina d’Alcanar
XXII Jornades Gastronòmiques de la Clementina
La 22a edició de les Jornades Gastronòmiques de la Clementina tornen aquesta setmana a les localitats d’Alcanar, les Cases d’Alcanar i Alcanar Platja. Se celebren del 20 de novembre al 20 de desembre i aquest any la clementina d’Alcanar serà la protagonista indiscutible de les jornades gastronòmiques gràcies a la Fundació Alícia. Tindreu la possibilitat de tastar magnífics plats que evoquen la tradició i l’essència de la cuina de les Terres de l’Ebre i que tenen com a ingredient principal la clementina. A més, molts dels plats dels restaurants participants han estat dissenyats per la Fundació Alícia.
La millor època per consumir les clementines és entre els mesos de novembre i febrer, per les condicions climàtiques adequades i pels sòls canareus. A més, està inclosa dins la Indicació Geogràfica Protegida Clementines de les Terres de l’Ebre. Les possibilitats de la clementina són molt àmplies i en podem trobar a tot tipus de receptes, tant de la cuina casolana tradicional de l’Ebre com en creacions més innovadores de la cuina d’autor actual. Segons el geògraf Pau Vila, “una mostra més que evident del caràcter dels pagès canareu i de la seva saviesa a l’hora de fer fruita”.
Per conèixer encara més de les clementines, a les Jornades Gastronòmiques se celebra un concurs de fotografia a Instagram. Les cinc millors es premiaran amb un esmorzar ecològic, amb activitats ecoturístiques sobre les clementines i un dinar a un dels restaurants que participen a les Jornades. Perquè les fotografies puguin ser seleccionades cal utilitzar les etiquetes #alcanarturisme o #clementinadalcanar.
Restaurants participants
A les Jornades Gastronòmiques de la Clementina hi participen 16 restaurants amb uns menús especials per a l’ocasió. Són els següents:
Restaurant Chaparral
Ramón y Cajal, 22 (Alcanar)
Tel. 97 773 00 72
El menú que s’ofereix és de 22 € i consta d’uns entrants de milfulls de bacallà amb patata i vinagreta balsàmica de cítric, cloïsses del delta de l’Ebre a la planxa, broqueta de carxofes i llagostins amb oli i sal de cítrics. El primer plat, a escollir entre un saltat de calamars amb espàrrecs o un confit d’ànec a amb taronja. Per postres, un coulis de xocolata amb sorbet de mandarina. A més, hi va inclòs el vi DO Terra Alta i cafè.
Restaurant La Costa
Av. Constitució, 26 (Alcanar)
Tel. 97 773 25 36
El menú, de 25 €, està format per uns entrants d’espàrrecs verds a la brasa amb picada de clementina i foie i nyoquis farcits de formatge al pesto amb reducció de clementina. El primer plat és a escollir entre un entrecot de vedella amb mantega de clementina o tonyina amb escabetx suau de clementina. Les postres són un flam de clementina amb gelat d’almívar de llet. Hi va inclòs el vi DO Terra Alta Somdinou i el cafè.
Cafè del mar ‘La lluna’
Lepanto, 44 (les Cases d’Alcanar)
Tel. 664 25 51 87
El menú, de 33 €, està format per uns entrants d’amanida de brots tendres amb mató i vinagreta de clementina, bombons de tonyina del Mediterrani a la planxa amb salsa de pebrots del piquillo i sèsam i uns llagostins de les Cases d’Alcanar amb crema de clementina. Un primer plat que és arròs melós amb vi negre amb calamarsons i ortigues. Per postres, una mousse de clementina d’Alcanar amb xocolata negra i ametlles salades. Hi va inclòs el vi DO Terra Alta o cava Mistinguett i cafè.
Restaurant Can Manel
Grafina, 4 (les Cases d’Alcanar)
Tel. 97 773 71 68
El menú, de 28 €, està format per uns entrants de bunyols de bacallà, broqueta de llagostins i clementina i musclos amb picada de clementina. Un primer plat d’arròs caldós amb llagostins i escamarlans i postres de la casa. Hi va inclòs vi DO Terra Alta Gandesola i cafè.
Restaurant El Faro
Lepanto, 20 (les Cases d’Alcanar)
Tel. 97 773 71 97
El menú, de 30 €, està format per uns entrants de llagostins saltats amb cítrics, pop amb allioli de clementina, bunyols al vent amb aroma de clementina i sorbet de mandarina. Un primer plat de confit d’ànec amb salsa de taronja i, per postres, ‘cheesecake’ de clementina. Hi va inclòs el vi DO Terra Alta i cafè.
Restaurant Casa Lupe
Verge del Carme, 13 (les Cases d’Alcanar)
Tel. 97 773 70 75
El menú, de 30 €, està format per uns entrants de musclos amb clementina, seitons amb clementina, llagostins, cloïsses i calamars a la romana. El primer plat és suquet de rap amb clementina i de postres oferiran un pastís de xocolata amb avellana i clementina. També hi va inclòs vi i cafè.
Restaurant Racó de Jesús
Pl. Sant Pere, 11 (les Cases d’Alcanar)
Tel. 97 773 50 79
El menú, de 35 €, està format per uns entrants de Campari amb suc de clementina, marisc acompanyat de romesco de clementina, peix fregit amb toc de clementina, pop amb reducció de clementina i llagostins amb allioli de clementina. El primer plat és cabrit rostit amb suc de clementina i per postres oferiran els de la casa elaborats amb clementina. Hi va inclòs vi DO Terra Alta i cafè.
Restaurant Les Palmeres
Pou, 5 (les Cases d’Alcanar)
Tel. 97 773 70 03
El menú, de 30 €, està encapçalat per una canya, vermut o cava de benvinguda i uns entrants d’amanida de ventresca amb pernil d’ànec i picada de clementina, tríptic de llaunes casolanes de marisc (musclos amb cítrics, catxels al vapor i navalles a la planxa), peixet fregit i foie d’ànec amb torradetes. El primer plat és a escollir entre arròs caldós amb llagostins, peix recomanat a la planxa, costelles de cabrit arrebossades i una mitjana de bou d’un quilogram i mig. Les postres són a escollir entre taronja cremada amb nata i ametlles o sorbet de clementina amb vodka absolut Mandarin. Hi va inclòs cafè, xarrup d’orujo de taronja, vi DO Terra Alta i cava Rovellats Brut.
Restaurant La Marinada
Lepanto, 23 (les Cases d’Alcanar)
Tel. 97 773 58 68
El menú, de 30 €, està encapçalat per un aperitiu de benvinguda, uns entrants formats per una amanida de formatge de cabra i vinagreta de clementina, coca cruixent de foie i melmelada de clementina i llagostins amb maionesa de clementina. Un primer plat a escollir entre arròs caldós amb llagostins, entrecot de vedella amb guarnició o peix de llotja recomanat. I de postres, gelat de mandarina amb gallets de clementina amb fondant de xocolata. Hi va inclòs vi i cafè.
Restaurant Mesón del Mar
Lepanto, 40 (les Cases d’Alcanar)
Tel. 97 773 75 25
El menú, de 25 €, està format per uns entrants de musclos amb clementina, peixet, llagostins amb salsa de clementines i calamars. Un primer plat de llom de porc amb salsa de clementines i, de postres, un pastís de clementina. Hi va inclòs el vi i el cafè.
Restaurant Mareny
Lepanto, 28 (les Cases d’Alcanar)
Tel. 97 773 70 03
El menú, de 30 €, està format per entrants d’una torrada de formatge de cabra a la planxa amb crema de llimona, carxofes amb pernil amb vinagreta d’alls torrats i un timbal de fruits del mar. El primer plat a escollir entre fideus a la cassola amb sípia i llagostins o arròs melós amb llagostins. De postres, un tronc de crema de clementina. Hi va inclòs el vi DO Terra Alta o cava Mistinguett Brut, i cafè acompanyat de coca de iogurt amb clementina.
El Nàutic Les Cases
Dàrsena Esportiva, s/n (les Cases d’Alcanar)
Tel. 97 773 76 19
El menú, de 28 €, està format per uns entrants de seitó marinat amb cítrics, amanida tèbia de tonyina roja amb escabetx a la clementina amb les seves verduretes i sal d’alga nori, i musclos amb aroma de llimones del terme i llagostins saltats amb rom i perfumats amb bergamota. Un primer plat que és lluç de palangre infusionat amb oli d’oliva verge i llima, cuit a baixa temperatura amb base d’alls porros, pastanaga, coco i la seva essència. De postres, textura de clementina, format per un flam de clementina, pa de pessic de clementina, melmelada de clementina i gelat de clementina. Hi va inclòs el vi DO Terra Alta i el cafè.
Hotel Tancat de Codorniu
Ctra. N-340, m 1059 (les Cases d’Alcanar)
Tel. 97 773 71 94
El menú, de 38 €, està format per uns entrants de xarrup de sopa de clementina i pastanaga, amanida de clementina i kiwi amb formatge feta i vinagreta de gerds, cebiche de llagostí amb el seu cruixent i foie de poma Granny Smith i confitura de clementina. Un primer plat a escollir entre escrita amb tempura cítrica i caramel de soja o galtes de bou a baixa temperatura amb verdures a la brasa i salsa de pinya. Per postres, sopa de taronja sanguina amb gelat de safrà. Hi va inclòs el vi DO Terra Alta i cafè. A més, donen la possibilitat d’un paquet allotjament que inclou esmorzar, estada d’una nit en suite i un menú de les Jornades Gastronòmiques de la Clementina per 100 € per persona.
Restaurant Sotavent
Lepanto, 18 (les Cases d’Alcanar)
Tel. 97 773 77 46
El menú, de 25 €, està format per uns entrants de seitons amb vinagreta de clementina, escamarlans amb ceba i amb aires de clementina i amanida de pop. Un primer plat a escollir entre llenguado a la meunière amb clementina i ametlla o arròs caldós a l’estil ‘Sotavent’. Les postres, a escollir entre flam de cafè o pastís fred de mandarina amb clementina caramel·litzada. Hi va inclòs el vi DO Terra Alta i el cafè.
Pensió Montecarlo
Antiga N-340, km 157,3 (Alcanar-Platja)
Tel. 97 773 70 49
El menú, de 28 €, està format per uns entrants de crema de peix amb aire de clementina i yakitori Montecarlo. Un primer plat a escollir entre lluç amb clementina d’Alcanar o filet de porc amb salsa clementina. Per postres, púding al toc de cítric. Hi va inclòs el vi i el cafè. Donen l’opció d’un paquet allotjament per 49 € que inclou esmorzar, estada d’una nit en habitació doble i un menú de les Jornades Gastronòmiques de la Clementina.
Hotel Carles III
Ctra. de Sant Carles a Alcanar-Platja, km 4 (Alcanar-Platja)
Tel. 97 773 70 42
El menú, de 45 €, està format per uns entrants de timbal de taronja, alvocat, vinagreta de mel de flor de tarongina, canapè de salmó amb taronja i fruits secs, canapè de taronja, llagostins i espàrrecs i croquetes d’anguila. Un primer plat a escollir entre rap a la marinera o secret ibèric amb foie. De postres hi ha broqueta de pinya i taronja. Hi va inclòs el vi DO Terra Alta, el cafè i les barretes de taronja. A més, donen l’opció d’un paquet allotjament per 45 € per persona que inclou esmorzar, estada d’una nit en habitació doble i un menú de les Jornades Gastronòmiques de la Clementina.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia