El diumenge 12 d'octubre, Castellfollit del Boix tornarà a celebrar la seva festa més emblemàtica: la Fira de la Mongeta, que enguany arriba a la vuitena edició. En un any en què Catalunya ha estat proclamada Regió Mundial de la Gastronomia, la Fira consolida la trajectòria d'aquest petit municipi del Bages com a referent en la revalorització de la mongeta local i en la dinamització comunitària.
Un programa ple de propostes
La Fira arrencarà a les deu del matí i s'allargarà fins a dos quarts de tres amb un mercat de productes agroalimentaris i artesans locals, en què, a banda de les mongetes de l'Associació de Productors de Mongeta de Castellfollit del Boix, també s'hi trobarà vi del Celler Grau i Grau i del Celler Entrebosc, mel de Ca la Melera, carn de vedella de Can Vilumara, formatges de la Brolla, licors de Xarrup 6.5, la botigueta Telepan, hortalisses de Les Arnaules, el restaurant Ca l'Andorrà o l'artesania de Cal Sargantana, de Ceràmica Montserrat Riu i d'Aprenc scrap, entre d'altres. Durant tota la jornada, els visitants també podran gaudir de tastets de mongeta i d'altres productes del territori a l'espai de degustació.
Un dels moments més esperats serà la demostració gastronòmica del cuiner Jordi Llobet, que enguany repeteix per quart any consecutiu. A partir de les dotze del migdia, el xef de Manresa mostrarà receptes originals per cuinar la mongeta de Castellfollit, en un acte que any rere any desperta una gran expectació. Just després, es podrà recollir la guia La mongeta de Castellfollit del Boix, que revela els secrets d'aquest llegum, explica la feina dels pagesos i proposa receptes per cuinar-lo.
La programació també inclou activitats divulgatives i familiars, com la xerrada 'Plantes silvestres comestibles al plat', prevista a dos quarts d'onze, o els tallers infantils que permetran als més petits elaborar imants, bossetes aromàtiques, hummus de mongeta i, fins i tot, pintar-se la cara. Les persones assistents a la Fira també podran reviure com es batia la mongeta antigament en una demostració tradicional amb mula, mentre que la música serà la protagonista a partir de la una del migdia, amb un concert de música popular i d'arrel que clourà la jornada amb un to festiu, a càrrec del grup Argelagues.
La singularitat de la mongeta de Castellfollit
La mongeta de Castellfollit del Boix és una varietat de secà, que es caracteritza per créixer en condicions de poques precipitacions i d'estius calorosos, la qual cosa la fa un cultiu especialment vulnerable. Aquest 2025, les calorades d'estiu van afectar les plantes, però la mongeta ha mostrat la seva resiliència i ha rebrotat. Aquest equilibri fràgil entre sequera i humitat necessària és el que li dona personalitat i valor gastronòmic.
Des de la seva creació el 2018, la Fira de la Mongeta s'ha convertit en una cita ineludible per als veïns i veïnes de Castellfollit del Boix. Més enllà de posar en valor la mongeta i el producte local, la Fira és un espai de convivència i d'orgull col·lectiu: és organitzada per la gent del poble, amb la participació de la pagesia, les entitats i els productors locals. Una data que es prepara mesos abans i que obre Castellfollit del Boix a visitants d'arreu del territori.
Trobareu tota la informació de la Fira a la seva pàgina web i a Instagram.