La prevalença de la demència senil està augmentant considerablement amb l’increment de la població adulta. L’absència d’un tractament efectiu, fa que la prevenció sigui essencial. Segons estudis realitzats al 2015, consumir 200g de nabius al dia durant 10 setmanes millora la memòria, ajudant així a prevenir la demència senil.
Propietats nutricionals
Els nabius destaquen pels seus colorants naturals amb efectes beneficiosos per a la salut anomenats antocianines, substàncies derivades dels flavonoides. Poden contribuir en la prevenció de la hipertensió arterial i diabetis tipus 2. A més a més, s’ha demostrat que inhibeixen l’adherència de diferents bacteris, per això s’utilitzen en la prevenció i en el tractament d’infeccions d’orina.
Elecció i conservació
La seva millor època és al setembre. La seva vida útil és relativament curta per això, si es vol conservar més temps, unes 2 setmanes, és important emmagatzemar-los a temperatures baixes (entre els -0.5ºC i 0ºC).
Varietats
No s’han de confondre amb els aranyons, amb els quals, per maceració, s’obté el Patxaran.