L’api és una verdura en la que s’hi poden diferenciar dues parts, la tija i la fulla. La part de la tija conté potassi i iode. El primer, és un mineral que contribueix al funcionament normal de la musculatura i de la tensió arterial, en canvi, el iode intervé en el manteniment de la pell.
Pel que fa a les fulles, destaquen més vitamines i minerals que en la tija. Conté vitamines antioxidants com la E i la B2. En relació als minerals, l’api té un alt contingut en calci, important per al manteniment d’ossos i dents i, també conté ferro, mineral que ajuda a reduir el cansament i la fatiga i és molt important en el sistema immunitari. A més a més, les fulles de l’api són una bona font de fibra, ajuda a reduir el restrenyiment i els nivells de colesterol en sang i fa que sigui un aliment saciant.
Com triar-lo i conservar-lo
- Un api fresc és aquell que té una tija forta, compacta i de color verd clar.
- Per conservar-lo es pot congelar, sempre i quan s’hagi escaldat abans durant 3 minuts, cal dir que si es congela perd la textura cruixent.
- Si es guarda en un lloc on la temperatura superi els 5ºC o juntament amb fruites com préssecs, cireres o maduixes, l’api perdrà color, ja que aquests tipus de fruita produeixen etilè.