Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

10 coses que no sabies de la llonganissa

Coneix aquest embotit a fons per saber-lo escollir bé

Llonganissa

Llonganissa

Encara que penseu que ja coneixeu aquest embotit (potser perquè en mengeu molt?), us convidem a llegir-ne 10 curiositats on recollim un conjunt de processos i qualitats que la formen, que no es detecten a simple vista.

  • Típica de Catalunya: s'elabora amb carn magra de porc, sovint l'espatlla i la cuixa, cansalada, sal i pebre i s'emboteix en carn de tripa natural.
  • Per elaborar-la: es fa un picat de les carns, s'hi afegeixen les espècies i es barreja. Es deixa reposar 24 hores i després s'emboteix i es deixa curar uns 45 dies a temperatura i humitats controlades.
  • El calibre marca la diferència. La carn que s'hi posa sol ser la mateixa o molt semblant que la d'un fuet o una secallona, la diferència rau en què és molt més gruixuda.
  • No només es menja crua. Generalment es degusta crua, però a la cuina es fa servir per fer diverses preparacions, com a l'arròs amb carxofes o als cigrons amb ous picolats. 
  • De la coca al tàrtar. Pot formar part d'una coca, una pasta, un arròs, un entrepà o una taula d’embotits, però també la podem incloure ben picada dins una crema o fer-ne un tàrtar.
  • La vigatana és la reina. Hi ha molts tipus de llonganisses, però a casa nostra en tenim la vigatana, que és molt popular i famosa, ja que gaudeix d’IGP, i és la llonganissa de Vic.
  • Prenem mides. Fa entre 5 i 10 cm de diàmetre i d’uns 50 cm a un metre de llarg, i pesa de 300 grams a dos quilos i mig.
  • La conservem penjada i airejada. A l’hora d’adquirir-la el millor és comprar-la sencera i anar-la tallant a mesura que la necessitem. Una altra bona manera de conservar-la és envasada al buit. Per guardar-la, el millor és penjar-la i deixar-la en un lloc ventilat, mai a la nevera.
  • Si es veu greix, és industrial. Els fuets o llonganisses industrials tenen un contingut en greix més elevat (fins a un 48%) i a més acostumen a incorporar ingredients com vins, lactoses, sucres, fècules, additius, colorants, antioxidants i conservants artificials. A més, les carns d’aquests preparats industrials s’emboteixen habitualment en cel·luloses o plàstics, en lloc del mateix budell del porc.
  • El polsim blanc exterior és degut a la humitat que conté a l’interior i que durant l’assecat és expulsada a l’exterior i provoca la proliferació de la floridura. I que en vulgueu treure la pell o no, això ja depèn de vosaltres.

 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: