El consum de soja té nombrosos beneficis per a l'organisme, però cal anar amb compte amb les quantitats. Els experts alerten que se'n vigili l'origen: si és ecològic, garanteix que no és un producte transgènic.
- Llegum, verd, ovalat i creix en una beina. Es conrea sobretot a la Xina i el Japó, on és una part molt important de la seva dieta, ja que té moltes propietats medicinals.
- A Àsia té un consum mil·lenari. En l'actualitat, la soja ha arribat al nostre país gràcies a la influència de les cultures orientals. La Xina i el Japó són els consumidors principals d'aquest llegum.
- Se'n fan infinitat d'aliments tant processats com frescos: llet (beguda vegetal), salsa, iogurts, edamame, com a llegum, brots, tofu, tempeh, pasta de miso...
- A Occident la coneixem també per la salsa de soja. Hi ha infinitat de varietats de la salsa de soja, depenent, sobretot, del país d'origen i de la forma d'elaboració. Per obtenir-la es fermenten els grans de soja en aigua, mesclats en blat i sal.
- El tofu, un habitual. Un altre producte fet a partir de la soja és el tofu, una pasta feta a base de la llet de soja coagulada (similar a la forma de fer formatge), que es fa servir en amanides, en saltats de verdures i sopes.
- El miso, una pasta de soja fermentada. El miso s'obté per la fermentació de la soja amb cereals (sovint arròs) i sal marina. És una pasta marronosa i la base per preparar la sopa de miso, tan popular al Japó, tot i que es pot fer servir per marinar carn i aromatitzar brous i salses.
- Com a llegum és poc popular. Per bullir la soja, cal que la posem en remull el dia abans, i després coure-la com si fossin unes llenties.
- Un sabor amb poca personalitat. El sabor del llegum de soja és bastant suau i pla, no té un gust pronunciat, i cal acompanyarr-la sempre de sofregit o de condiments que li donin personalitat.
- La 'llet' de soja, per beure i fer-ne iogurt. És una beguda vegetal sense lactosa que s'obté de triturar llavors de soja amb aigua. Es pot fer servir com a substitut de la llet de vaca.
- Moltes proteïnes i pocs greixos. Dos motius pels quals la soja és molt recomanable en una dieta proteica.