Troba la teva recepta

5 coses que has de saber de la mongeta tendra

Us ajudem a conèixer millor aquesta lleguminosa

Mongeta tendra

Mongeta tendra

La mongeta és una planta que prové de les zones tropicals de l'Amèrica del Sud i Central. Va ser a partir del segle XVI quan es va portar a Europa i es va estendre per tot el món. És una planta de fulles compostes, amb una tija molt fina i en varietats de creixement indeterminat. El seu fruit és la tavella, que es pot collir tendra per al seu consum en fresc, i si es deixa madurar en podem collir la mongeta seca. La mongeta verda es cull abans que la llavor sigui massa gran i el llegum, massa fibrós.

  1. Varietats. Hi ha dos grans grups de varietats: les de creixement indeterminat, enfiladisses, que poden arribar a créixer fins a 4 metres, i les varietats nanes, de creixement determinat, que també es coneixen com de mata baixa. Les primeres tenen cicles de conreu més llargs i rendeixen més, però poden envair el nostre balcó i convertir-lo en una selva.
  2. Propietats nutricionals. És una verdura rica en proteïnes, fibra, vitamina A, C, E, i minerals, com el calci, el potassi i el ferro. Té fama de reduir el colesterol gràcies al contingut en fibra soluble i de prevenir el càncer pel contingut en antioxidants.
  3. Conreu. La mongeta és una planta de clima càlid, de temperatures suaus i dies llargs; per tant, de conreu estiuenc. Per a les varietats enfiladisses, els agricultors fan estructures de canyes de 2 m de llarg per tutoritzar la mongetera. És una planta molt exigent en aigua, tot i que quan està en floració no li agrada que la reguin en excés.
  4. Punt de maduració. A l'hora de triar les mongetes tendres tindrem en compte les recomanacions següents: hem de vigilar que tinguin un color viu i brillant, sense decoloracions anormals, una forma regular i que no siguin gaire dures al tacte. Si acostem els dos extrems de la beina i es doblega sense trencar-se, vol dir que no és fresca. Les de millor qualitat són les que tenen llavors poc marcades.
  5. Aplicacions culinàries. A la cuina, bullim les mongetes tendres perquè quedin toves i aptes per al consum. Un cop bullides es poden incorporar a d'altres elaboracions, o donar-los altres coccions, com ara saltar-les o fregir-les, prèviament passades per tempura. Se solen acompanyar amb patata bullida, amb pernil, cansalada o amb salsa de tomàquet.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

17-23 set

Hotels amb DO

Del 17 al 23 de setembre, 21 hotels emblemàtics i amb història de Barcelona ofereixen, per setè...

23 set

El Masnou, Terra de Mar

Edificis modernistes, una casa d'indians molt singular, llegendes i una munió de vivències configuren...

21-23 set

Fira de l’Ametlla de Vilagrassa 2018

La situació estratègica de Vilagrassa, al peu del camí ral, li va valdre l’any 1185 la concessió...

23 set

Tasta el Masnou

Tasta el Masnou és una activitat experiencial complementària a l’itinerari guiat 'El Masnou, terra...

Portada Cuina 219

HAMBURGUESA: ENS DEIXEM CAURE EN LA TEMPTACIÓ CÀRNIA

  • Un passeig per Formentera
  • Veïns del bo i millor del Parc Agrari

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto