Troba la teva recepta

5 coses que has de saber de la mongeta tendra

Us ajudem a conèixer millor aquesta lleguminosa

Mongeta tendra

Mongeta tendra

La mongeta és una planta que prové de les zones tropicals de l'Amèrica del Sud i Central. Va ser a partir del segle XVI quan es va portar a Europa i es va estendre per tot el món. És una planta de fulles compostes, amb una tija molt fina i en varietats de creixement indeterminat. El seu fruit és la tavella, que es pot collir tendra per al seu consum en fresc, i si es deixa madurar en podem collir la mongeta seca. La mongeta verda es cull abans que la llavor sigui massa gran i el llegum, massa fibrós.

  1. Varietats. Hi ha dos grans grups de varietats: les de creixement indeterminat, enfiladisses, que poden arribar a créixer fins a 4 metres, i les varietats nanes, de creixement determinat, que també es coneixen com de mata baixa. Les primeres tenen cicles de conreu més llargs i rendeixen més, però poden envair el nostre balcó i convertir-lo en una selva.
  2. Propietats nutricionals. És una verdura rica en proteïnes, fibra, vitamina A, C, E, i minerals, com el calci, el potassi i el ferro. Té fama de reduir el colesterol gràcies al contingut en fibra soluble i de prevenir el càncer pel contingut en antioxidants.
  3. Conreu. La mongeta és una planta de clima càlid, de temperatures suaus i dies llargs; per tant, de conreu estiuenc. Per a les varietats enfiladisses, els agricultors fan estructures de canyes de 2 m de llarg per tutoritzar la mongetera. És una planta molt exigent en aigua, tot i que quan està en floració no li agrada que la reguin en excés.
  4. Punt de maduració. A l'hora de triar les mongetes tendres tindrem en compte les recomanacions següents: hem de vigilar que tinguin un color viu i brillant, sense decoloracions anormals, una forma regular i que no siguin gaire dures al tacte. Si acostem els dos extrems de la beina i es doblega sense trencar-se, vol dir que no és fresca. Les de millor qualitat són les que tenen llavors poc marcades.
  5. Aplicacions culinàries. A la cuina, bullim les mongetes tendres perquè quedin toves i aptes per al consum. Un cop bullides es poden incorporar a d'altres elaboracions, o donar-los altres coccions, com ara saltar-les o fregir-les, prèviament passades per tempura. Se solen acompanyar amb patata bullida, amb pernil, cansalada o amb salsa de tomàquet.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

12 nov

Taller 'Un sopar per a cada dia'

El dilluns 12 de novembre gaudeix d'aquest taller a càrrec de Rosa Maria Garcia. El sopar és l’últim...

13 nov

Cicle de conferències 'La maternitat i el menjar: cos, salut i convivialitat'

L’embaràs, el postpart i la lactància acostumen a portar dubtes en relació amb les transformacions...

14 nov

Taller 'Brioixos ecològics (eco)'

Farines orgàniques, mares salvatges, sucres sense refinar, mel... Recordeu aquells dolços de la infantesa?...

15 nov

Tast de biblioteques amb DO

La Taverna de Vinseum cada mes fa un repàs a cada una de les diferents denominacions d'origen vinícoles...

Portada Cuina 221

POSTRES PER FER A CASA... I TRIOMFAR!

  • Anem a collir olives
  • Quan tot canvia per conservar l’origen

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto