Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

5 trucs infal·libles per aprendre a cuinar

Si quan veus una recepta o els fogons de la cuina t'entren calfreds, aquests consells t'interessen!

CUINA.CAT

03/03/2021

Al món hi ha pocs Ferrans Adrià, Carmes Ruscalleda, Renés Redzepí i Najats Kaanache. Aquests xefs han portat la cuina a nivells estratosfèrics i, potser, han creat unes expectatives que no es corresponen amb les capacitats del comú dels mortals. Sigui com sigui, com qualsevol persona, van haver d'aprendre a cuinar i d'enfrontar-se a la paella, a la planxa, al forn i al microones. Si estàs en aquest estadi de la vida, aquí tens cinc consells i trucs que t'ajudaran a aprendre a cuinar i, qui sap, convertir-te en la propera estrella de la gastronomia!

01 Fent una truita

Fent una truita

No et flipis

Si amb prou feines saps batre els ous, no pretenguis fer una esferificació o una escuma a la primera de canvi. Comença per baix i fins que no siguis capaç de fer un ou ferrat sense fer un salt cada vegada que esclata una mica d'oli, no t'atreveixis a cuinar les croquetes. En definitiva: comença amb receptes senzilles i, quan agafis confiança, vés-les complicant, ja sigui afegint-hi ingredients diferents, combinant diverses coccions o atrevint-te a copiar un guisat de la teva àvia.

Has de saber que...

  • Com més estona batis els ous, més aire incorporaràs a la mescla i, per tant, més esponjosa quedarà la truita (però no et passis de cocció o quedarà com una sola de sabata).
  • Si barreges ous i farina per arrebossar, posa-hi una mica de cervesa i deixa-ho cinc minuts en una superfície una mica calenta (un radiador encès, per exemple, si és hivern). L'arrebossat et quedarà molt més bo!
  • Quan facis una truita de patates, cou bé la ceba (perquè nosaltres som ferms defensors de la truita de patata amb ceba!) i deixa que caramel·litzi (pots posar-hi una mica de sucre). 
02 Plats de l'àvia

Plats de l'àvia

Imita la teva àvia

Oi que els guisats i els plats de la teva àvia et semblen els millors del món? Doncs si tens la sort de tenir-la a prop, deixa que t'ensenyi a cuinar! A veure, que tots sabem que et dirà "això ho faig a ull" o "una mica d'això i d'allò", sense concretar gaire, però aprendràs les tècniques bàsiques de la cuina i tindràs una base perfecta per enfrontar-te a un receptari més complet i variat.

Has de saber que...

  • Respectar el temps és fonamental per triomfar a la cuina. Els guisats han de fer xup-xup i un sofregit que es prepara en 5 minuts no té res a veure amb un sofregit que ha estat coent una hora a foc baix (i ja no diguem un sofregit que treus directament d'un pot).
  • Vols fer croquetes? Fes la massa, deixa-la reposar una bona estona (entre altres coses, per no cremar-te), forma les croquetes, arrebossa-les i deixa-les reposar una estona més abans de fregir-les (o congela-les). Veus com el repòs, el temps i la paciència són fonamentals?
  • Si una cosa ens ha ensenyat la cuina de les nostres àvies i mares és que no s'ha de malbaratar res. Les croquetes i els canelons són un dels millors exemples de cuina d'aprofitament que podem trobar!
03 Congelador

Congelador

Enamora't del congelador

És evident que el menjar acabat de fer acostuma a ser més bo, tot i que també és cert que alguns plats i guisats milloren molt si els preparem d'un dia per l'altre. I igual de cert és que no sempre tenim tot el temps que volem per cuinar i acabem fent plats tan fàcils i avorrits que deixem passar l'oportunitat de convertir-nos en xefs de primera categoria. Per això, el millor és dedicar una tarda a la setmana a cuinar i aprofitar el congelador per a alguna cosa més que per acumular gelats i glaçons: moltes receptes es poden congelar (croquetes, canelons, carn, peix...) i així pots fer-ne més quantitat, congelar el que sobri i no llençar res de res.

Has de saber que...

  • Les salses i els acompanyaments (excepte si hi ha patata) es poden congelar fàcilment. Fes-ne racions i així ho tindràs a punt per a quan et calgui.
  • Per descongelar els aliments sempre és millor fer-ho a la nevera. D'aquesta manera, el canvi de temperatura no és tan gran i conserven més bé la textura i el sabor. Per tant, planifica una mica què menjaràs i descongela el que calgui el dia abans.
04 Tot endreçat

Tot endreçat

Fuig del caos

Si no t'organitzes bé, el més probable és que la cuina acabi semblant un camp de batalla, quan estiguis. Organitza't bé. Llegeix la recepta (o repassa-la mentalment), tingues a punt tots els ingredients que necessitis i procura anar netejant o endreçant el que ja no hagis de fer servir més. Hi ha receptes que necessiten accions concretes en moments molt concrets i, si tens la cuina feta un desastre i no ho tens tot a mà i a punt, pot passar el moment i la recepta ja no et quedarà tan bona. 

Has de saber que...

  • Les receptes no són una veritat absoluta i inamovible. Hi ha algun ingredient que no t'agrada o que no tens a mà? Per què no el canvies per algun altre? La majoria de vegades, tret que estiguis substituint l'ingredient principal de la recepta, no caldrà que alteris ni els temps ni les quantitats.
  • Una bona manera de substituir la sal és recórrer a les espècies, que donen gust i potencien el sabor sense posar en risc la tensió arterial.
  • Si una recepta no et surt a la primera, procura entendre què ha fallat i com es pot solucionar. I torna-ho a intentar. Per aprendre, moltes vegades ens hem d'equivocar. L'important és no rendir-se mai!
05 Fes servir el forn

Fes servir el forn

El forn no és un armari més de la cuina

Alguna cosa estranya té el forn que moltes vegades s'acaba convertint en l'armari on guardem les safates. Hi ha gent que hi posa les safates i no les torna a treure mai més, però el forn és un electrodomèstic que té tants avantatges que no ens els acabarem mai. Permet coccions llargues amb temperatura controlada, s'hi poden fer pastissos dolços i salats i plats de carn i de peix, i permet una cocció més uniforme, de manera que, en la majoria de casos, el menjar queda més gustós i bo.

Has de saber que...

  • Si cous masses, pastissos o talls grossos de carn, la temperatura és un element que has de tenir en compte tant sí com no. Per això, et serà molt útil disposar d'una sonda o d'un termòmetre que et permeti saber la temperatura de l'interior, que acostuma a ser més baixa que la de l'exterior. 
  • Juga amb la intensitat del foc o amb la temperatura del forn. Si és massa alta, el menjar et quedarà cremat per fora i cru per dins. 
  • Si cous alguna cosa al forn, procura obrir la porta el mínim indispensable (i si fas pastissos, que no se t'acudeixi obrir-la fins que passi el temps que marqui la recepta!). Així evites que l'interior del forn perdi temperatura i s'interrompi la cocció.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: